Dejstvo INTERPHOS-a na proces varenja proteina
Proteini stočne hrane se, usled enzimskih procesa varenja u crevnom traktu razgrađuju na svoje gradivne elemente - aminokiseline, koje se kroz sluzokožu creva apsorbuju. Tako se organizam snabdeva aminokiselinama. One na kraju iz crevnog sadržaja mogu da se apsorbuju i u rektumu. Kasnije za tako nešto više nema mogućnosti. Nad aminokiselinama u crevnom sadržaju, međutim, takoreći "parazitira" cela crevna flora koja vari proteine. Bakterije u crevima - uzročnici dezaminacije razgrađuju deo aminokiselina, uz pomoć enzima aminokiselina-oksidaza, koji proizvode.
Procenjuje se da oko 30% proteina u stočnoj hrani ostaje neiskorišćeno, odlazi u nepovrat. INTERPHOS vezivanjem enzima aminokiselina-oksidaza može da smanji štetan proces razgradnje aminokiselina. Naime, pod dejstvom enzima aminokiselina-oksidaza mogu da nastanu toksične materije (kadaverin, putrescin, itd.) koje, apsorbujući se iz creva, truju organizam.
Oksidacija u velikoj meri može da smanji kvalitet, trajnost i efikasnost proizvedene stočne hrane. Oksidaciju izaziva kiseonik u vazduhu (vazduh sadrži 21% kiseonika), a to dejstvo pojačavaju međusobne interakcije komponenti stočne hrane. Destruktivni proces prouzrokovan oksidacijom, toliko je snažan da se vredne materije (npr. ulja, masti) u stočnoj hrani za kratko vreme (nekoliko sati) razgrađuju, dakle, ne mogu da budu iskorišćene. Usled oksidacije one se pretvaraju u druge materije (npr. toksini, peroksidi) koje nanose štetu zdravlju životinja, kvare pokazatelje dnevnog prirasta i produktivnosti.
Pošto destruktivni oksidativni proces, poput lančane reakcije, počinje još od mlevenja komponenata stočne hrane, potrebno je da se INTERPHOS (bipolarna mreža elemenata) što pre umeša u stočnu hranu kako bi se šteta i gubici izazvani procesom oksidacije, smanjili tokom proizvodnje i skladištenja stočne hrane. Komponente INTERPHOS-a (kiseline prirodnog porekla, baze, mikroelementi) smanjuju gubitke usled oksidacije i povećavaju efikasnost hranljivih materija. Na taj način ispoljavaju povoljnije dejstvo nego sintetski antioksidansi i druge materije.
INTERPHOS sadrži prirodne materije, proizvod ispoljava svoje dejtsvo biološkim putem. Pruža maksimalnu bezbednost potrebnu za proizvodnju vrhunske stočne hrane i omogućava kvalitetnu ishranu životinja.
INTERPHOS je stabilizator stočne hrane na bazi organskih i mineralnih materija, koji deluje biološkim putem, uz aktivni bipolarni sadržaj mikroelemenata.
INTERPHOS može bezbedno da se koristi u svim uslovima (u granulisanoj i brašnastoj stočnoj hrani, a može da se meša i u premikse). Lako se skladišti, otporan je na mineralne materije, termički je stabilan i nije pH-senzitivan.
INTERPHOS se sastoji od lantanoida sa vodećom biološkom funkcijom bipolarnih mikroelemenata, zatim od soli i kiselina.Ovi bipolarnimikroelementi u uzajamnoj reakciji sa kiselinama i bazama (solima) sprečavaju delovanje oksidaza, a posebno aminokiselina-oksidaza i istovremeno obezbeđuju veću dostupnost svih mikroelemenata koji se nalaze u stočnoj hrani.
INTERPHOS se od drugih sintetskih stabilizatora razlikuje i po tome što ne samo sprečava oksidaciju hrane, već ispoljava i zaštitno dejstvo na prirodnu crevnu floru i pospešuje formiranje laktobacilne flore.
Svoje biološko dejstvo INTERPHOS ispoljava, zahvaljujući kiselinama i bazama od kojih se ovaj proizvod sastoji, kao i pomenutimbipolarnim mikroelementima. Ove komponente zajednički sprečavaju delovanje enzima koji razaraju aminokiseline. Efekat onemogućavanja aminokiselina-oksidaza kod INTERPHOS-a višestruko je veći nego kod sintetskih materija.
Zbog pomenutih razloga, tokom unosa hrane stabilizovane INTERPHOS-om, iz raspoloživih proteina ostaje znatno više aminokiselina, koje nesmetano dospevaju u digestivni trakt, u krvotok i u ćelije organizma. Zahvaljujući tome, u stočnoj hrani možemo da smanjimo nivo proteina.
Uzrast |
Preporučena doza, kg/tona |
Priplodni nerastovi: |
1,50 |
Suprasne krmače: |
1,00 - 1,25 |
Dojne krmače: |
1,75 – 2,00 |
Priplodne nazimice: |
1,00 |
Prasad I ( 7 - 14 kg) |
2,25 - 2,50 |
Prasad II (14 - 30 kg) |
2,00 - 2,25 |
Predtov I ( - 50 kg) |
2,00 |
Tov II ( - 80 kg) |
1,50 |
Dopunski tov III ( - 115 kg) |
1,00 |
Univerzalni tov (30 - 115 kg) |
1,25 – 1,75 |
Vrsta životinje, uzrast |
Preporučena doza, kg/tona |
Hrana za priplodnu živinu i nosilje |
|
I hrana za piliće i mlade kokoške |
2,00 |
II hrana za mlade kokoške |
1,75-2,00 |
Predstarteri za nosilje |
1,50-1,75
|
Hrana za priplodnu živinu i noslje árútojó takarmányok |
1,00-1,50
|
Hrana za hibride brojlera mesnog tipa |
|
Starteri za brojlere |
2,00 |
I Hrana za tov brojlera |
1,25-1,50 |
II Finišeri za brojlere |
1,50-1,00 |
· Sadržaj sirovih proteina u hrani može da se bezbedno smanji.
· Dolazi do poboljšanja vazduha u stajama, manje amonijaka dospeva u vazduh, smanjuje se broj respiratonih oboljenja.
· Kod krmača se intenzivira proizvodnja mleka, a povećava se i težina legla po odbiću.
· Poboljšava se kondicija i zdravstveno stanje krmača.
· Povećava se prirast prasadi i iskorišćenost hrane, javlja se manje problema sa metabolizmom.
· Kod tovljenika se takođe povećava dnevni prirast i iskorišćenost hrane.
· Poboljšava se kvalitet mesa, ima manje masti i može da se postigne veći procenat mesnatosti.