START
4 BAKTERIJE - VELIKI BROJ KOLONIJA
4 soja mlečno - kiselinskih bakterija
- L. plantarum
- P. acidilactici
- L. salivarius
- E. faecium
SILAŽA
Rezultat fermentacije bilo koje vrste hraniva.
SVRHA SILIRANJA
Konzervisanje hraniva iz svežeg stanja za korišćenje u delu godine kada nema dostupne sveže hrane.
FAKTORI KOJI UTIČU NA EFIKASNOST SILIRANJA:
- Vrsta useva
- Zrelost useva pri košenju
- Vremenske prilike
- Vrsta silo-objekta
- Brzina punjenja
- Dužina sečke
- Jačina sabijanja mase
- Način zatvaranja/uzimanja
- Dodati - inokulanti
- Vremenska usklađenost svih faza siliranja
- Dobro obučeni radnici
ZAŠTO KORISTITI START?
- Efekat inokulacije sa START-om na fermentaciju i hranljivu vrednost silirane cele biljke kukuruza je:
- značajno povećanje u očuvanju suve materije
- snižena pH vrednost u toku fermentacije i nakon izlaganja aerobnim uslovima (otvaranje)
- smanjeno kvarenje silaže
- smanjeno zagrevanje silaže
- tendencija smanjenja N u obliku amonijaka (smanjeno oceđivanje)
- povećanje svarljivosti obroka
REZULTATI
Povećanje apetita kod krava i povećan unos suve materije rezultira povećanje proizvodnje mleka za 1-2 litre po kravi dnevno (odnosno 500-600 I mleka po kravi godišnje) i značajno bolji dnevni prirast u tovu junadi.
ČITANJE MLEČNE LINIJE
1/4 mlečne linije - 30% suve materije
1/2 mlečne linije = 35% suve materije
KADA JE KUKURUZ SPREMAN ZA ŽETVU?
- Mlečna linija je na V3 do 1/2 površine zrna.
- Rana voštana faza.
- Lišće iznad klipa treba da je uglavnom zeleno. Sadržaj suve materije treba da je neštn manji od 35%