
4 BAKTERIJE - VELIKI BROJ KOLONIJA
4 soja mlečno - kiselinskih bakterija
-
L. plantarum
-
P. acidilactici
-
L. salivarius
-
E. faecium
SILAŽA
Rezultat fermentacije bilo koje vrste hraniva.
SVRHA SILIRANJA

Konzervisanje hraniva iz svežeg stanja za korišćenje u delu godine kada nema dostupne sveže hrane.
FAKTORI KOJI UTIČU NA EFIKASNOST SILIRANJA:
-
Vrsta useva
-
Zrelost useva pri košenju
-
Vremenske prilike
-
Vrsta silo-objekta
-
Brzina punjenja
-
Dužina sečke
-
Jačina sabijanja mase
-
Način zatvaranja/uzimanja
-
Dodati - inokulanti
-
Vremenska usklađenost svih faza siliranja
-
Dobro obučeni radnici
ZAŠTO KORISTITI START?
-
Efekat inokulacije sa START-om na fermentaciju i hranljivu vrednost silirane cele biljke kukuruza je:
-
značajno povećanje u očuvanju suve materije
-
snižena pH vrednost u toku fermentacije i nakon izlaganja aerobnim uslovima (otvaranje)
-
smanjeno kvarenje silaže
-
smanjeno zagrevanje silaže
-
tendencija smanjenja N u obliku amonijaka (smanjeno oceđivanje)
-
povećanje svarljivosti obroka

REZULTATI
Povećanje apetita kod krava i povećan unos suve materije rezultira povećanje proizvodnje mleka za 1-2 litre po kravi dnevno (odnosno 500-600 I mleka po kravi godišnje) i značajno bolji dnevni prirast u tovu junadi.
ČITANJE MLEČNE LINIJE

1/4 mlečne linije - 30% suve materije
1/2 mlečne linije = 35% suve materije
KADA JE KUKURUZ SPREMAN ZA ŽETVU?

-
Mlečna linija je na V3 do 1/2 površine zrna.
-
Rana voštana faza.
-
Lišće iznad klipa treba da je uglavnom zeleno. Sadržaj suve materije treba da je neštn manji od 35%
