Proizvodi-Murska
Gnječenje - pravi postupak za uspešnu farmu
Zašto je gnječenje profitabilno?
• Nema troškova sušenja
• Malitroškovi energije
• Stočna hrana za dobar apetit stoke
• Manja zavisnost od vremenskih uslova
• Duži period prikupljanja prinosa
• I do 30% veći prinosi (suvamaterija)
• Povećana iskorišćenost žitarica
• Usvajanje raznih opcija za postizanje većih prinosa
• Mogućnost prikupljanja tri nedelje ranije, onda kada je sadržaj hranljivih materija na maksimumu
Punjenje gnječenih žitarica u "kobasice"
• Nisu potrebni ni silos, ni sušara
• Jedna jedina operacija dovoljna je za gnječenje i konzervisanje zrna žitarice
• Jednostavan i brz metod
• Sistem konzevisanja zrna, koji obezbeđuje optimalnu produktivnost
Skladištenje u "kobasicama" je savremen metod!
Kvalitetna i ekonomična stočna hrana
Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može se proizvesti kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.
Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za ishranu. Mogu se koristiti neposredno iz skladišta ili kao komponente smeša (Total Mixed Ration, TMR za krave), odnosno kao tečna hrana za svinje. Siliranje žitarica putem gnječenja bazirano je na fermentaciji, koju pokreću bakterije mlečne kiseline. Pogodna sredina za fermentaciju mlečne kiseline može se obezbediti smanjenjem pH vrednosti gnječenih žitarica na 4 i stvaranjem anaerobnih uslova.
Tehnologija proizvodnje i prikupljanje prinosa
Žitarice predviđene za gnječenje mogu se gajiti na sličan način kao žitarice planirane za sušenje, s tim da se žitarice za gnječenje prikupljaju 3-4 nedelje ranije, dok su još žućkaste boje. Naime, tada je energetski i proteinski sastav žitarica na maksimalnom nivou. Ranije prukupljanje omogućava gajenje kasnijih sorti sa većim rodnim potencijalom. Primena veštačkog đubriva je elastičnija, a stajnjak se može slobodnije koristiti. Žitarice žućkaste boje su mekše i veće od zrelih žitarica.
Procenat vlage je obično između 30 i 40 odsto.
Gnječenje i siliranje
Specijalna gnječilica Murska primenjuje se za preradu žitarica. Aditivi, koji se koriste pri gnječenju, stavljaju se u gnječilicu kako bi se ravnomerno pomešali sa žitaricama.
Gnječene žitarice velike vlažnosti lako se sabijaju i istiskuju vazduh.
Ukoliko se gnječenje žitarica obavlja na njivi, žitarice se iz kombajna direktno pune u gnječilicu gde se istovremeno odvija gnječenje i aplikacija aditiva. Na kraju se gnječene žitarice putem elevatora stavljaju na prikolicu i otpremaju na mesto skladištenja.
Skladištenje
Gnječene žitarice mogu se skladištiti u hermetički zatvorenim „kobasicama“, u silo-trenčevima, u bunkerima ili u anaerobnim silo-tornjevima.
Kvalitetna i ekonomična stočna hrana dobijena gnječenjem žitarica
- gnječene žitarice imaju visoku hranljivu vrednost
- gnječene žitarice idealne su za smešu
- gnječene žitarice mogu se davati stoci i živini
- troškovi po energetskoj jedinici kod gnječenih žitarica manji su nego kod sušenih žitarica
- iskorišćenost fosfora kod svinja i živine znatno je bolja u slučaju konzumiranja gnječenih nego sušenih žitarica
- gnječene žitarice uklapaju se u sisteme tečnog hranjenja
- gnječene žitarice lišene su nečistoće
- gnječenje predstavlja način prerade žitarica, koji iziskuje malo energije
- gnječenje omogućava prikupljanje kasnih sorti žitarica i kukuruza, a prikupljanje prinosa može se obaviti i u nepovoljnim vremenskim uslovima
- sušni kapaciteti ne ograničavaju prikupljanje prinosa
- gnječenje može produžiti vreme rada kombajna u jesenjem periodu.
Kvalitetna hrana za stoku i živinu
Uprkos ranije obavljenom prikupljanju prinosa, sadržaj hranljivih materija u gnječenim žitaricama sličan je kao kod žitarica prikupljenih u zrelom stanju.
Preživari
Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto. U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.
Stvarna količina gnječenih žitarica upotrebljenih za hranjenje, odnosno količina iskorišćena za smešu veća je nego količina suvih žitarica, pošto je sadržaj suvih materija kod gnječenih žitarica niži. Inače, gnječene žitarice mogu se davati kao suve žitarice, dakle, prilikom hranjenja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.
Svinje
Gnječene žitarice se same po sebi mogu davati svinjama. Idealne su za tečno hranjenje. Odstupanje od 8-10% suve materije u žitaricama u praksi nema uticaja na dnevni rast ili koeficijent iskorišćenosti. Sadržaj vitamina E niži je u gnječenim nego u sušenim žitaricama. Gnječene žitarice kod hranjenja svinja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.
Živina
Gnječene žitarice isto tako može konzumirati i živina. Gnječene žitarice povećavaju dnevnu masu i koeficijent iskorišćenosti kod brojlera.
To je vezano za energetski sadržaj gnječenih žitarica, koji je za 25% veći nego kod sušenih žitarica. Povećan energetski sadržaj jeste posledica nižeg sadržaja glukoze B, koja rezultira manji viskozitet crevnog sadržaja. Radi se o sličnom efektu kao kod enzima glukonat B. U poređenju sa sušenim žitaricama, svarljivost lizina i treonina poboljšava se kod hranjenja živine za klanje gnječenim žitaricama. Slično kao i u slučaju svinja, poboljšava se i svarljivost fosfora.
O gnječenju ukratko
- prikupljanje prinosa obavite 3-4 nedelje pre uobičajenog roka, dok su žitarice žućkaste boje. Optimalna vlažnost žitarica za primenu ove tehnologije je 30-40%.
- gnječenje obavite na njivi ili na mestu skladištenja putem gnječilice Murska
- koristite aditiveod 3-5 litara po toni
- skladištenje obavite u silo-trenčevima, u hermetički zatvorenim „kobasicama“ ili silo-tornjevima
- obratite pažnju na temeljito komprimiranje (sabijanje) i pokrivenost
- upotreba siliranih žitarica može početi tri nedelje nakon zatvaranja silosa.