Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Proizvodi-Murska

 


Gnječenje - pravi postupak za uspešnu farmu

Zašto je gnječenje profitabilno?

• Nema troškova sušenja

• Malitroškovi energije

• Stočna hrana za dobar apetit stoke

• Manja zavisnost od vremenskih uslova

• Duži period prikupljanja prinosa

• I do 30% veći prinosi (suvamaterija)

• Povećana iskorišćenost žitarica

• Usvajanje raznih opcija za postizanje većih prinosa

• Mogućnost prikupljanja tri nedelje ranije, onda kada je sadržaj hranljivih materija na maksimumu


 

Punjenje gnječenih žitarica u "kobasice"

• Nisu potrebni ni silos, ni sušara

• Jedna jedina operacija dovoljna je za gnječenje i konzervisanje zrna žitarice

• Jednostavan i brz metod

• Sistem konzevisanja zrna, koji obezbeđuje optimalnu produktivnost

 

Skladištenje u "kobasicama" je savremen metod!

 

"Konzumiranje hrane je očigledno bolje. Koeficijent konzervisanja je 100%, dok je pražnjenje vreća jednostavnije od očekivanog” - Esko Viitala, Jalasjärvi, Finska

„Dobro se konzerviše i lako se raspakuje” - Kari Metso, Anjalankoski, Finska

„Neprevaziđeni metod gnječenja zrna. Lako se vadi iz vreće”- Ari Härmä, Liminka, Finska

„Vrhunska hrana za svinje kod tehnologije tečne ishrane. Gnječenje u "kobasicama" za nas je idealno” - Teuvo Tikkanen, Nivala, Finska

„Dobra hrana bez nečistoće, uz niske troškove” - Vesa Pasanen, Kiuruvesi, Finska

„Efikasan metod, koji ne iziskuje silose. Smeša pogodna za hranjenje” - Jari Laukkonen, Kortesjärvi, Finska

„Dobra i jeftina stočna hrana. Nije potrebno trošiti novac na silose. Prikupljanje je brzo, dok je potencijalni period prikupljanja ipak dovoljno dugačak. Hranilica automatski obavlja hranjenje” - Jukka Rahja, Kalajoki, Finska


 

Kvalitetna i ekonomična stočna hrana

Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može se proizvesti kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za ishranu. Mogu se koristiti neposredno iz skladišta ili kao komponente smeša (Total Mixed Ration, TMR za krave), odnosno kao tečna hrana za svinje. Siliranje žitarica putem gnječenja bazirano je na fermentaciji, koju pokreću bakterije mlečne kiseline. Pogodna sredina za fermentaciju mlečne kiseline može se obezbediti smanjenjem pH vrednosti gnječenih žitarica na 4 i stvaranjem anaerobnih uslova. 


 

Tehnologija proizvodnje i prikupljanje prinosa

Žitarice predviđene za gnječenje mogu se gajiti na sličan način kao žitarice planirane za sušenje, s tim da se žitarice za gnječenje prikupljaju 3-4 nedelje ranije, dok su još žućkaste boje. Naime, tada je energetski i proteinski sastav žitarica na maksimalnom nivou. Ranije prukupljanje omogućava gajenje kasnijih sorti sa većim rodnim potencijalom. Primena veštačkog đubriva je elastičnija, a stajnjak se može slobodnije koristiti. Žitarice žućkaste boje su mekše i veće od zrelih žitarica.

Procenat vlage je obično između 30 i 40 odsto.


 

Gnječenje i siliranje

Specijalna gnječilica Murska primenjuje se za preradu žitarica. Aditivi, koji se koriste pri gnječenju, stavljaju se u gnječilicu kako bi se ravnomerno pomešali sa žitaricama.

Gnječene žitarice velike vlažnosti lako se sabijaju i istiskuju vazduh.

Ukoliko se gnječenje žitarica obavlja na njivi, žitarice se iz kombajna direktno pune u gnječilicu gde se istovremeno odvija gnječenje i aplikacija aditiva. Na kraju se gnječene žitarice putem elevatora stavljaju na prikolicu i otpremaju na mesto skladištenja.


 

Skladištenje

Gnječene žitarice mogu se skladištiti u hermetički zatvorenim „kobasicama“, u silo-trenčevima, u bunkerima ili u anaerobnim silo-tornjevima.

 

Kvalitetna i ekonomična stočna hrana dobijena gnječenjem žitarica

- gnječene žitarice imaju visoku hranljivu vrednost

- gnječene žitarice idealne su za smešu

- gnječene žitarice mogu se davati stoci i živini

- troškovi po energetskoj jedinici kod gnječenih žitarica manji su nego kod sušenih žitarica

- iskorišćenost fosfora kod svinja i živine znatno je bolja u slučaju konzumiranja gnječenih nego sušenih žitarica

- gnječene žitarice uklapaju se u sisteme tečnog hranjenja

- gnječene žitarice lišene su nečistoće

- gnječenje predstavlja način prerade žitarica, koji iziskuje malo energije

- gnječenje omogućava prikupljanje kasnih sorti žitarica i kukuruza, a prikupljanje prinosa može se obaviti i u nepovoljnim vremenskim uslovima

- sušni kapaciteti ne ograničavaju prikupljanje prinosa

- gnječenje može produžiti vreme rada kombajna u jesenjem periodu.


 

Kvalitetna hrana za stoku i živinu

Uprkos ranije obavljenom prikupljanju prinosa, sadržaj hranljivih materija u gnječenim žitaricama sličan je kao kod žitarica prikupljenih u zrelom stanju.

 

Preživari

Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto. U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

Stvarna količina gnječenih žitarica upotrebljenih za hranjenje, odnosno količina iskorišćena za smešu veća je nego količina suvih žitarica, pošto je sadržaj suvih materija kod gnječenih žitarica niži. Inače, gnječene žitarice mogu se davati kao suve žitarice, dakle, prilikom hranjenja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.


 

Svinje

Gnječene žitarice se same po sebi mogu davati svinjama. Idealne su za tečno hranjenje. Odstupanje od 8-10% suve materije u žitaricama u praksi nema uticaja na dnevni rast ili koeficijent iskorišćenosti. Sadržaj vitamina E niži je u gnječenim nego u sušenim žitaricama. Gnječene žitarice kod hranjenja svinja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.


 

Živina

Gnječene žitarice isto tako može konzumirati i živina. Gnječene žitarice povećavaju dnevnu masu i koeficijent iskorišćenosti kod brojlera.

To je vezano za energetski sadržaj gnječenih žitarica, koji je za 25% veći nego kod sušenih žitarica. Povećan energetski sadržaj jeste posledica nižeg sadržaja glukoze B, koja rezultira manji viskozitet crevnog sadržaja. Radi se o sličnom efektu kao kod enzima glukonat B. U poređenju sa sušenim žitaricama, svarljivost lizina i treonina poboljšava se kod hranjenja živine za klanje gnječenim žitaricama. Slično kao i u slučaju svinja, poboljšava se i svarljivost fosfora.

O gnječenju ukratko

- prikupljanje prinosa obavite 3-4 nedelje pre uobičajenog roka, dok su žitarice žućkaste boje. Optimalna vlažnost žitarica za primenu ove tehnologije je 30-40%.

- gnječenje obavite na njivi ili na mestu skladištenja putem gnječilice Murska

- koristite aditiveod 3-5 litara po toni 

- skladištenje obavite u silo-trenčevima, u hermetički zatvorenim „kobasicama“ ili silo-tornjevima

- obratite pažnju na temeljito komprimiranje (sabijanje) i pokrivenost

- upotreba siliranih žitarica može početi tri nedelje nakon zatvaranja silosa.

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!