Uslovi i kriterijumi uspešnog odgoja prasadi
Odgoj prasadi je jedna od najkritičnijih, a ekonomski gledano i najvažnija faza svinjarske proizvodnje. Propusti načinjeni u pomenutoj fazi ne mogu da se nadoknade u kasnijem periodu.
Da bismo dobili što veći broj kvalitetnih prasadi po leglu, moramo obratiti pažnju na ishranu i negu krmače, naročito u drugoj polovini suprasnosti pa do četvrte nedelje posle prašenja.
Ključni efekti zakiseljivača stočne hrane
Tokom odgoja prasadi brojni stresogeni faktori utiču na varenje životinja. To su, na primer: odbiće, vakcinacija, puferski kapacitet hrane, zamena staje, porcije sa velikim sadržajem proteina, loša higijena itd.
Zbog svega navedenog, kod prasadi može doći do nezadovoljavajućeg varenja i visoke pH vrednosti u želucu. Usled toga, slabi prirodna odbrambena sposobnost organizma i kreće invazija patogenih mikroorganizama (E. coli, salmonella sp.).