Najkritičniji period kod odgoja prasadi
Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.
Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju upravo u ovom periodu.
Treba im obezbediti temperaturu od 32-34°C. Razlog za to je što nemaju razvijenu termoregulaciju i termoizolaciju.
Prirodni probiotici u odgoju životinja
Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.
Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.
Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.