Uloga i uticaj proteina i aminokiselina u ishrani stoke
Proteini čine 16-18 odsto telesne težine kod odraslih životinja.
Na kvalitet proteina u ishrani stoke utiču: količina i međusobni odnos aminokiselina u hrani, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
Faktor koji neposredno utiče na konzumaciju kod svinja
Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.
Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.
Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.
Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisani sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije.