Poremećaji varenja kod goveda
Nadun buraga je stanje u kojem dolazi do prekomernog nakupljanja gasova u buragu u obliku penušavog sadržaja ili u obliku slobodnog gasa pri čemu dolazi do istezanja zida buraga.
Uzroci koji dovode do naduna buraga mogu biti primarni i sekundarni. Primarni uzroci su:
- ispaša životinja u proleće, leto i početkom jeseni kada su pašnjaci bujni, vlažni i kada lišće sadrži velike količine solubilnih belančevina
- nagli prelaz sa zimske ishrane na pašu
- ispaša mladom travom koja je bogata belančevinama i leguminozama pre cvetanja
- ishrana repicom, graškom, pasuljom, sitno mlevenim žitaricama i leguminozama u prevelikoj količini
Prirodni probiotici u odgoju domaćih životinja
Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.
Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.
Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.