Uticaj apetita svinje na odgovarajuću konzumaciju hrane
Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.
Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.
Ukus hrane ima veliki uticaj na ishranu svinja jer su te životinje prilično probirljive.
Bez njih se ne može
Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.
To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.
Prisutni su u malim količinama u organizmu životinja, ali imaju izuzetno veliki značaj. Njihov deficit dovodi do pada proizvodnje i brojnih zdravstvenih problema stoke. Mikroelementi učestvuju u skoro svim fiziološkim i biohemijskim procesima.