Usklađena ishrana svinja za odličan imunitet
Izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora uspešne proizvodnje u svinjarstvu.
Prilikom normiranja obroka, pored energije, proteina i aminokiselina, u smešama za ishranu svinja potrebno je obezbediti i dopunske količine vitamina i mikroelemenata.
U smešama se vitamini i mikroelementi uglavnom dodaju putem predsmeša, vitaminsko-mineralnih dodataka, dakle: premiksa.
Redukovana upotreba antibiotika u stočarstvu
U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).
Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.