Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Prilagoditi hranu i ostale faktore u odgoju životinja zimskim uslovima

Kao i ljudi i biljke, i životinje su osetljive na niske temperature. Veoma je bitno da životinje na niskim temperaturama ne budu na otvorenom, izložene promaji ili da su bez prostirke, odnosno da ne budu na mokrom i vlažnom. To se posebno odnosi na mladunčad kojoj treba pružiti punu toplotnu zaštitu.

Kao i ljudi i biljke, i životinje su osetljive na niske temperature. Veoma je bitno da životinje na niskim temperaturama ne budu na otvorenom, izložene promaji ili da su bez prostirke, odnosno da ne budu na mokrom i vlažnom. To se posebno odnosi na mladunčad kojoj treba pružiti punu toplotnu zaštitu.

Takođe, značajno je i da hrana bude prilagođena zimskim uslovima, odnosno da bude energetski pojačana, a kod pojedinih vrsta, poput svinja, i da je zagrejana.

Životinje su osetljive i na vodu, čija temperatura ne bi trebalo da je ispod 15 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko stočari zanemare odgovarajuću toplotnu zaštitu i način ishrane, životinje mnogo više energije troše na održavanje vlastite toplote tela, što npr. dovodi do smanjenja prinosa mleka, a u ekstremnijim slučajevima i do oboljevanja životinja, proliva ili poremećaja u reprodukciji.

Home Aktuelno Prilagoditi hranu i ostale faktore u odgoju životinja zimskim uslovima

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!