Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Smanjeno korišćenje antibiotika u stočarstvu

U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).

Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.

U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).

Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.

U svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem zabeleženo je smanjenje upotrebe antibiotika, osim u Španiji gde je njihova upotreba porasla za 3,5%.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ranije je upozorila da razvijanje otpornosti bakterija na lekove kod životinja kasnije može da ugrozi efikasnost lečenja infektivnih bolesti i kod ljudi.

(Izvor: EurActiv)

Home Aktuelno Smanjeno korišćenje antibiotika u stočarstvu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!