Smanjeno korišćenje antibiotika u stočarstvu
U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).
Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.
U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).
Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.
U svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem zabeleženo je smanjenje upotrebe antibiotika, osim u Španiji gde je njihova upotreba porasla za 3,5%.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ranije je upozorila da razvijanje otpornosti bakterija na lekove kod životinja kasnije može da ugrozi efikasnost lečenja infektivnih bolesti i kod ljudi.
(Izvor: EurActiv)