Gnječenje i bezbedno skladištenje žitarica
Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.
Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.
Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za ishranu. Neposredno iz skladišne jedinice same po sebi mogu poslužiti kao stočna hrana, a u slučaju goveda i kao sastavni deo smeše ili kod svinja u formi tečnog hraniva.
Siliranje žitarica putem gnječenja bazirano je na fermentaciji, koju pokreću bakterije mlečne kiseline. Pogodna sredina za fermentaciju mlečne kiseline može se obezbediti smanjenjem pH vrednosti gnječenih žitarica na 4 i stvaranjem anaerobnih uslova.
Sušenje: žitarice se suše do vlažnosti ne veće od 14 procenata. To je tradicionalan i siguran metod skladištenja na duže staze. Nedostaci su: visoki troškovi i veliki sadržaj nečistoće mlevenih sušenih žitarica.
Gnječenje: žitarice se prikupljaju iznad 25 odsto vlage, pre potpunog zrenja, da bi se zatim u anaerobnim uslovima obavilo gnječenje i siliranje, uz primenu preparata SalCurb K2 liquid i SalCurb K4 liquid proizvođača KEMIN Europa.
Konzervisanje celih vlažnih žitarica: prikupljaju se žitarice sa procentom vlage između 15 i 25 odsto, a potom se obavlja konzervisanje putem proizvoda MycoCurb liquid i MycoCurb ES liquid, kako bi se sprečilo kvarenje usled plesni i kvasnih gljiva. Skladištenje žitarica obavlja se u anaerobnim uslovima.
Siliranje celih žitarica: nakon prikupljanja celih zrna žitarica, odmah se pristupa siliranju putem proizvoda SalCurb K2 liquid i SalCurb K4 liquid.
(Više detalja u rubrici Murska, na sajtu www.isv.rs)