Alkaloza buraga kod goveda
Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.
Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:
- ishrane bogate proteinima, naročito ako je obrok istovremeno siromašan ugljenim hidratima;
- naglog davanja proteinskih koncentrata (soja);
Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.
Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:
- ishrane bogate proteinima, naročito ako je obrok istovremeno siromašan ugljenim hidratima;
- naglog davanja proteinskih koncentrata (soja);
- trovanja ureom kod kojeg se odjednom oslobode velike količine amonijaka;
- ishrane bogate nitratima;
- davanja mlade trave ili prejedanja mladom travom;
- davanja trule, plesnive i smrznute hrane i otpadaka povrtarskog bilja;
- davanja hrane zagađene truležnim bakterijama;
- nehigijenskog napajanja, dugog transporta, teškog teljenja.
Stvaranje amonijaka u meri u kojoj dolazi do povećanja pH vrednosti javlja se samo u izuzetnim slučajevima, najčešće kod trovanja ureom.
Sadržaj buraga ima pH 7,5-8,5 i miris na amonijak. U buragu nastaje penušav sadržaj zbog čega se on nadima, smanjuje mu se aktivnost, kao i proizvodnja pljuvačke. Usled alkaloze buraga uništavaju se bakterije i protozoe zbog čega one ne vezuju amonijak, pa može doći do intoksikacije jetre. U takvoj sredini, u buragu se razvijaju truležne bakterije i uvećava se sadržaj toksičnih amina (histamin). Resorpcijom amonijaka nastaje metabolička alkaloza.
Klinička slika je manje karakteristična za indigestiju.
U lakšim slučajevima smanjen je apetit, javlja se proliv truležnog mirisa i stanje može da podseća na parezu sa posrtanjem u hodu i često ležanje.
U slučaju akutne alkaloze daje se 1-2 litra 2,5% rastvora sirćetne kiseline oralno, 50-70 ml mlečne kiseline rastvorene u 8-10 litara vode, askrobinska kiselina 50g rastvorena u vodi, 100-200 g glutaminske kiseline u 10 litara vode peroralno.
U lakšim slučajevima dobar efekat može se postići davanjem 500 g šećera sa 100-150 g kalcijum karbonata (stočna kreda) u 2 litra vode. U prometu postoje gotovi lekovi za suzbijanje alkaloze buraga.
Ako se u toku bolesti jave grčevi ili pareze, treba dati rastvore kalcijuma i magnezijuma, lekove za zaštitu jetre i antihistaminike.
Ukoliko se u sadržaju buraga nalaze truležne bakterije (ishrana pokvarenom, trulom hranom) daju se: streptomicin peroralno, karbo-bismut i laksativna sredstva.
Preporučljivo je povećati hraniva sa lako svarljivim ugljenim hidratima kao što su melasa, repa, žitarice, seno dobrog kvaliteta, a smanjiti proteine u obroku.
(Izvor: Veterina.info)
Za više informacija obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.