Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Objekti za svinje: kategorije

Po osnovnoj podeli postoje dve grupe objekata:

- zatvoreni, sa toplotnom izolacijom (manjeg ili većeg stepena) i sa kontrolisanom klimom,

- otvoreni, poluotvoreni ili čak zatvoreni, ali bez toplotne izolacije i sa prirodnom (nekontrolisanom) klimom.

 

Po osnovnoj podeli postoje dve grupe objekata:

- zatvoreni, sa toplotnom izolacijom (manjeg ili većeg stepena) i sa kontrolisanom klimom

- otvoreni, poluotvoreni ili čak zatvoreni, ali bez toplotne izolacije i sa prirodnom (nekontrolisanom) klimom.

Objekti za svinje mogu da budu i:
- univerzalni: za držanje svih kategorija u jednom objektu.
U Srbiji je na ovaj način izgrađeno dosta velikih farmi tzv. tunelskog tipa. U zgradama velike dužine drže se zajedno sve tri osnovne kategorije: (u početku) krmače (u bukarištu, u čekalištu i u prasilištu), prasad u odgoju i (na kraju) - tovljenici.

- specifični objekti samo za jednu kategoriju.
To, ustvari, znači i fizičko odvajanje kategorija (krmače, prasad, tovljenici).

Zahtevi pojedinih kategorija su različiti:

a) krmače u čekalištu i u bukarištu mogu da budu sa jednostavnijim, prirodnijim smeštajem, dok je u prasilištu potreban viši stepen higijenskih i zdravstvenih uslova,

b) prasad u odgoju obavezno moraju imati kontrolisanu klimu, pre svega zbog toplote,

c) tovljenici mogu da budu držani na dva načina: vrlo intenzivno u kontrolisanim (veštačkim) klimatskim uslovima, ali i manje intenzivno u prirodnijim uslovima.

Uticaj objekata u svinjarstvu je veoma značajan bar po dva osnova:

1) po visini investicija kod izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih objekata,

2) po uticaju na ostvarivanje proizvodnih rezultata.

Po razvoju svinjarstva u poslednjih 10-20 godina sve više su se nametali i koristili zatvoreni tipovi objekata sa kontrolisanom klimom. To je omogućavalo podizanje intenziteta i sve bolje rezultate u proizvodnji.

Sa visokim stepenom mehanizacije i automatizacije ostvarivan je i veći stepen produktivnosti.

Međutim, i u svinjarstvu su prisutna i razmišljanja o podizanju i korišćenju jednostavnijih i, pre svega, jeftinijih objekata.

Prva grupa - najskuplji objekti:

Kod tova svinja (kao najbrojnije kategorije) to su objekti sa dobrom toplotnom izolacijom i veštačkom razmenom vazduha. Oni redovno imaju i najsloženiju, a to znači i najskuplju opremu za ishranu i potpuna rešenja za čišćenje bez učešća rada čoveka.

Ovakvi objekti su itekako zastupljeni u najrazvijenijim zemljama. Razlozi su:
1) Visok stepen organizovanosti i međusobne povezanosti
2) Potreba da se sa visokom produktivnosti snize ukupni troškovi i poveća konačna ekonomičnost.

Druga grupa - najjeftiniji objekti:
Ova grupa objekata je potpuna krajnost u odnosu na prethodnu kategoriju. Radi se objektima bez ikakve toplotne izolacije i sa prirodnom klimom. Kao najjednostavniji objekti služe, pre svega, za fizičku zaštitu stoke (od uticaja atmosfere, krađe, pristupa stranih lica ili životinja i sl.).

Troškovi podizanja ovakvih objekata direktno zavise od:

a) veličine objekta. Manji objekti su redovno skuplji po jedinici površine. Stoga treba nastojati da objekti budu veći, u zavisnosti od raspoloživog prostora.

b) podne konstrukcije. Radi se o dva tipa konstrukcije - sa plitkim ili sa dubokim kanalima. Objekti sa plitkim kanalima su, naravno, znatno jeftiniji, često i za 40-50%.

U iznetim primerima pojavljuju se i razlike u pogledu korišćenja raznih materijala (drvo - čelik), ali su te razlike znatno manje. Pored najvažnijeg razloga (niski troškovi izgradnje) treba istaći još i:

a) troškove opremanja objekata ove grupe koji ne moraju da pređu 50 % u odnosu na (obaveznu) opremu objekata prethodne grupe,

b) uvođenje objekata ove grupe u praktično korišćenje je lakše i jednostavnije.

Istovremeno postoji želja (a svakako i potreba) da se i u ovom tipu objekata postižu najbolji rezultati.

Da bi se u tome zaista i uspelo potrebno je:

1) Kod izgradnje ispuniti u detaljima sve ono, što je potrebno kao uslov za visoke proizvodne rezultate. To je:
1-1) prostor za ležanje svinja u tovu mora da omogući visoku udobnost smeštaja (ležanja) i temperature;
1-2) korišćenje savremenih hranilica, pre svega na bazi kašaste i tečne hrane;
1-3) obezbediti visok stepen higijene sredine, uključujući i vazduh.

2) Kod korišćenja objekata je slična situacija. Naime, kod ovih objekata je uticaj čoveka - radnika veliki. To se ispoljava bar na 2 načina:
2-1) kontrola i (svakodnevno) održavanje opreme, pre svega za ishranu i napajanje, kao i održavanje higijene;
2-2) redovna i česta kontrola svih životinja u tovu radi zapažanja promena i dodatnih intervencija.

Treća grupa - kombinovani objekti.
Ovu grupu objekata čini kombinacija iz prve dve grupe. To kombinovanje može da se sprovede na razne načine i iz raznih pobuda, odnosno sa raznim ciljevima.

(Izvor: Poljosfera)

Home Aktuelno Objekti za svinje: kategorije

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!