Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Efekti zakiseljavanja stočne hrane

U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje markantan odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.

O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:

U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje markantan odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.

O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:

Novicid HP kompenzuje nedovoljno lučenje HCl kod mladih životinja.

Nakon ishrane povećava pH u želucu (puferski kapacitet).

Novicid HP povećava nivo svarljivosti proteina.

U želucu se nalaze nesvarene hranljive materije.

Povećava se prolaz crevnog sadržaja u dvanaestopalačnom crevu.

Stvara se enterotoksin.

Stimuliše aktivaciju pepsinogena.

Pomaže apsorpciju mineralnih materija.

Smanjuje probleme prilikom odbića.

Poboljšava učinak.

Doza se može menjati u zavisnosti od puferskog kapaciteta ulazne stočne hrane.

Preporučena doza: prasad 1,5-3 kg/t, tovljenici 0,5-1 kg/t, zamene za mleko 1,5-2 kg/t.

Ispoljeno dejstvo: smanjenje pH, smanjenje puferskog kapaciteta, odličan izvor fosfora.       

Oblast primene: mešavina kiselina preko prenosne materije do gotovog hraniva.

Bliže informacije i narudžba putem kontakata na sajtu www.isv.rs.

Upoznajte se i sa ostalim proizvodima ISV-a u rubrici Ishrana svinja na navedenom sajtu.

Home Aktuelno Efekti zakiseljavanja stočne hrane

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!