Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Gnječene žitarice za efikasnu ishranu goveda i svinja

Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto.

U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

 


Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto.

U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

Stvarna količina gnječenih žitarica upotrebljenih za hranjenje, odnosno količina iskorišćena za smešu veća je nego količina suvih žitarica, pošto je sadržaj suvih materija kod gnječenih žitarica niži. 

Inače, gnječene žitarice mogu se davati kao suve žitarice, dakle, prilikom hranjenja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.

Gnječene žitarice se same po sebi mogu davati svinjama. Idealne su za tečno hranjenje. Odstupanje od 8-10% suve materije u žitaricama u praksi nema uticaja na dnevni rast ili koeficijent iskorišćenosti.

Sadržaj vitamina E niži je u gnječenim nego u sušenim žitaricama. Gnječene žitarice kod hranjenja svinja u potpunosti mogu zameniti suve žitarice.

(Više detalja u rubrici Murska: http://www.isv.rs/index.php/sr/murska/savremena-tehnologija-gnjecenja)   

 

Home Aktuelno Gnječene žitarice za efikasnu ishranu goveda i svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!