Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Žitarice u ishrani svinja

Ječam je jedna od ključnih žitarica u ishrani svinja. Može da se koristi takoreći "do sitosti". Kukuruz je takođe veoma cenjen u tovu svinja. 

Energetska vrednost ove kulture je 10-12% veća nego kod ječma, ali treba podsetiti na deficit lizina i triptofana kod proteina kukuruza. Zbog toga, proteinski dodatak mora biti bogatiji kod kukuruza u odnosu na ječam.

Hranljiva vrednost ovsa varira u zavisnosti od toga koliko ima ljuske koja je bogata celulozom. Nutritivna vrednost ove kulture je za 15-20% niža nego kod ječma. Ovas je, međutim, bogatiji lizinom i cistinom nego ostale žitarice.

 


Ječam je jedna od ključnih žitarica u ishrani svinja. Može da se koristi takoreći "do sitosti". Kukuruz je takođe veoma cenjen u tovu svinja.

Energetska vrednost ove kulture je 10-12% veća nego kod ječma, ali treba podsetiti na deficit lizina i triptofana kod proteina kukuruza. Zbog toga, proteinski dodatak mora biti bogatiji kod kukuruza u odnosu na ječam.

Hranljiva vrednost ovsa varira u zavisnosti od toga koliko ima ljuske koja je bogata celulozom. Nutritivna vrednost ove kulture je za 15-20% niža nego kod ječma. Ovas je, međutim, bogatiji lizinom i cistinom nego ostale žitarice.

Prasad vole da konzumiraju oljušteni ovas.  Količinu ovsa u obroku treba ograničiti na 25% kod mlađih svinja i na 40-50% kod svinja preko 60 kg. Ovas je veoma koristan  u ishrani grla za priplod. Poboljšava libido kod nerastova i ulazak krmača u estrus.

Pšenica se takođe bez problema može koristiti u ishrani svinja. Energetska vrednost joj je nešto niža nego kod kukuruza, ali je zato viša nego kod ječma.

Raž ima sličnu hranljivu vrednost kao pšenica, ali ne treba da bude zastupljen u obroku sa više od 40%. U ishrani kod mladih životinja može da izazove smetnje u funkcionisanju nervnog sistema, u varenju i disanju.

Tritikale daje dobre prinose i ima više proteina nego ostale žitarice, pa se sve više koristi u ishrani svinja.

(Izvor: Agroinfotel)

Za bliže informacije obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Žitarice u ishrani svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!