Mesnata rasa svinja otporna na stres
Hempšir je jedna od najstarijih originalnih američkih rasa svinja koje postoje i danas.
Istorijski zapisi svedoče o tome da hempšir najverovatnije potiče od stare engleske pasmine (old english breed).
Prema nekim podacima, ove crne svinje sa karakterističnom belom trakom bile su brojne u Škotskoj, naročito oko 1700. godine.
Hempšir je jedna od najstarijih originalnih američkih rasa svinja koje postoje i danas.
Istorijski zapisi svedoče o tome da hempšir najverovatnije potiče od stare engleske pasmine (old english breed).
Prema nekim podacima, ove crne svinje sa karakterističnom belom trakom bile su brojne u Škotskoj, naročito oko 1700. godine.
Od 1825. do 1835. godine svinje su se izvozile u SAD pod imenom "McKay svinje". Ovo ime dobile su po čoveku koji ih je prvi uvozio.
Svinje su brzo postale popularne zbog svoje jačine, otpornosti, plodnosti i klaničnim karakteristikama koje su posedovale. Ove osobine nastavile su da se razvijaju, što je rezultiralo stalni rast potražnje pomenutih svinja.
U maju 1983. mala grupa poljoprivrednika sastala se u Erlangeru sa ciljem da formira uduženje koje bi očuvalo čistokrvnost ove karakteristične i superiorne crne svinje sa belim pojasom.
Udruženje je osnovano pod imenom American Thin Rind Association.
Pomenuta pasmina imala je više imena: McGee, McKay, Saddleback and Ring Middle da bi 1904. ime bilo promenjeno u hempšir (hampshire).
Hempšir je izrazito mesnata rasa sa naročito razvijenim ramenima, leđima i butovima. Nešto je manja od drugih američkih rasa.
Glava je lagana sa skoro ravnim čeonim linijama i malim ušima. Kosti nogu su nežne i fine.
Karakteristična je crna boja sa belim pojasom od ramena do donjih ekstremiteta.
Krmača prasi prosečno 10 živih prasadi dobre konstitucije, težine 1,3-1,4 kg. Prasad za 30 dana dostižu težinu 6-7 kg.
Meso hempšira je najkvalitetnije za termičku obradu.
Ova rasa nije posebno osetljiva na stres pa ni pojava bledog, mekog i vodnjikavog mesa nije česta.
Mana mesa je povremena pojava tzv. "hempšir efekta" (naknadni pad pH mesa nakon klanja).