Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Značaj optimalne ishrane novorođene i odbijene prasadi

 

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.

U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline.

 


Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.

U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline.

U početku kolostrum sadrži mnogo više antitela, posle 5-6 sati broj antitela se smanjuje za pola. Nijedno drugo hranivo nije toliko dobro kao kolostrum, zato se treba potruditi da prasići u prvim nedeljama života dobiju što više mleka.

Ako se desi da krmača i pored dobre ishrane ne luči dovoljne količine mleka, u tom slučaju prasad treba prihranjivati.

U periodu starosti 8-10 dana preporučljivo je davati manje količine ječma.

Odbijanje prasadi se uglavnom vrši sa 28 dana starosti (mada može i ranije), kada imaju 6 i više kilograma. Starter se koristi od 4-6 nedelje starosti, a Grover od 7-12 nedelje.

(Izvor: Poljosfera)

Mi Vam preporučujemo najkvalitetniji Predstarter, Starter, Grover i ostale vrhunske proizvode iz ponude ISV-a. Upoznajte se sa karakteristikama svih premiksa iz ove ponude putem rubrike Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Značaj optimalne ishrane novorođene i odbijene prasadi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!