Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Ishrana svinja u zimskom periodu

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

 


U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

Najčešće se praktikuje da se kvalitetna silaža lucerke daje po volji, a koncentrat u količini od 0,8-1,2 kg po grlu dnevno, u zavisnosti od težine i stanja uhranjenosti krmača.

U poslednjoj trećini bremenitosti obrok krmača se postepeno povećava i prelazi na potpunu ishranu koncentratima. Takav obrok će se kasnije koristiti i u periodu dojenja prasadi.

U tovu svinja silaža parenog ili kuvanog krompira može u značajnoj meri da zameni zrno žitarica u obroku (oko 50%), s tim što se računa da 4 kg silaže krompira ima energetsku vrednost kao 1 kg zrna kukuruza.

Silirana prekrupa vlažnog zrna kukuruza sa velikim uspehom može da zameni suvo zrno kukuruza u tovu svinja. Dobro bi bilo da se pri ishrani siliranim zrnom i prekrupom kukuruza pređe na ishranu vlažnom hranom.

Tada se ukiseljena prekrupa zrna kukuruza lakše i ravnomernije meša sa raznim proteinskim i mineralnim hranivima i tako obezbeđuje ravnomernija ishrana svih tovljenika kompletnim, dobro izmešanim obrokom.

Takođe, pokazalo se da ukiseljeno zrno kukuruza povoljno deluje na svarljivost hranljivih materija obroka i na stopu iskorišćenosti hrane u tovu svinja.

Posetite rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs. 

(Izvor: Poljoprivrednik.info)

Home Aktuelno Ishrana svinja u zimskom periodu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!