Ključna uloga proteina i aminokiselina u ishrani stoke
Proteini čine 16-18 odsto telesne težine kod odraslih životinja.
Na kvalitet proteina u ishrani stoke utiču: količina i međusobni odnos aminokiselina u hrani, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
Proteini čine 16-18 odsto telesne težine kod odraslih životinja.
Na kvalitet proteina u ishrani stoke utiču: količina i međusobni odnos aminokiselina u hrani, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
- valin (neophodan je za funkciju centralnog nervnog sistema);
- leucin (sinteza proteina tkiva i krvne plazme);
- izoleucin (iskorišćavanje ostalih aminokiselina);
- treonin (kao i prethodno);
- metionin ("davalac" metil grupa za niz sinteza; stimuliše rast tela i dlake; sprečava preterano razlaganje proteina; neophodan je za sintezu globina; štiti i obezbeđuje funkciju i regeneraciju jetre);
- fenilalanin (sinteza tiroksina, adrenalina i pigmenata kože kao i stvaranje eritrocita);
- triptofan (za razmnožavanje, stvaranje mleka, pigmenata oka, dejstvo laktoflavina);
- histidin (sinteza hemoglobina);
- arginin (brz rast grla);
- lizin (za rast "u dužinu"; razvoj epifiznih hrskavica kostiju i stvaranje mleka);
- cistin /može se menjati metioninom/ (sinteza keratina, belančevina plazme, insulina, glutationa i taurina; detoksikacija organizma).
U stočnoj hrani proteini su generalno prisutni u širokim granicama: od 1-80%. U najvećem broju hraniva zastupljeni su sa ne više od 15% ukupnih hranljivih sastojaka.
Proteinima su najbogatija hraniva animalnog porekla: riblje i mesno brašno (50-80%).
Od biljnih hraniva, belančevinama su naročito bogate uljane sačme (40-50%). Seno leptirnjača ima do 20% a livadsko seno od 8-10%. Stočna repa, slama, kukuruzovina i krtole spadaju u hraniva siromašna belančevinama (1-5%).
U biljnoj hrani nalaze se i azotna jedinjenja neproteinske prirode (aminokiseline, peptidi, amidi). Zastupljenost amida nije velika. Ima ih u malom broju hraniva. U mladim biljkama sa intenzivnim rastom mogu predstavljati jednu trećinu ukupnog azota. Ima ih i u korenastim i u krtolastim biljkama.
Kod nabrojanih hraniva različita je biološka vrednost proteina. Ona ograničava ili uslovljava primenu pojedinih hraniva u ishrani različitih vrsta i kategorija stoke.
Kod intenzivnog tova stalno treba kontrolisati uticaj eventualnog viška proteina na organizam. Mogući su sledeći poremećaji metabolizma: oštećenje digestivnog trakta, jetre i bubrega, do kojih dolazi usled previše proteina u hrani.
(Izvor: Stočarstvo.com)
Savršeno izbalansirani proizvodi iz ponude firme ISV Feed&Consulting garantuju da će vaše životinje dobiti sve što im je potrebno.
Posetite rubrike Ishrana svinja i Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.