Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Ishrana krava u periodu zasušenja (preporučeni premiks)

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta.


Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta.

Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Imajuću u vidu navedeno, ISV Feed&Consulting proizvođačima preporučuje korišćenje premiksa Hepaprotekt.

Njegove prednosti:

- sprečava, odnosno smanjuje mogućnost pojave ketoze pri telenju, razvoja masne degeneracije jetre i zaostajanje posteljice 

- jača imuni sistem krava i štiti od zaraza 

- ubrzava regeneraciju materice i poboljšava rezultat sledećeg osemenjivanja    

- izrazito je bogat anjonima, potpuno sprečava porođajnu groznicu, koja se javlja po telenju.

Dodaje se u hranu tokom zadnje dve nedelje bremenitosti i neposredno po telenju.

Detaljnije informacije u rubrici Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs. 

Home Aktuelno Ishrana krava u periodu zasušenja (preporučeni premiks)

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!