Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Značajna kultura u ishrani stoke

Lucerka je jedna od najvažnijih kultura koje se koriste u ishrani stoke.

Nezamenljiva je kao stočna hrana, jer sadrži visok sadržaj sirovih proteina, koji se kreće od 18 do 22%.

Pored proteina koji su povoljnog aminokiselinskog sastava, sadrži organske kiseline, mineralne materije, a posebno kalcijum, koji je od velikog značaja u ishrani stoke.

 


Lucerka je jedna od najvažnijih kultura koje se koriste u ishrani stoke.

Nezamenljiva je kao stočna hrana, jer sadrži visok sadržaj sirovih proteina, koji se kreće od 18 do 22%.

Pored proteina koji su povoljnog aminokiselinskog sastava, sadrži organske kiseline, mineralne materije, a posebno kalcijum, koji je od velikog značaja u ishrani stoke.

Pored veoma kvalitetnog sastava, lucerka je odličan predusev za većinu ratarskih i povrtarskih biljaka. U Srbiji, gotovo da ne postoji poljoprivredno gazdinstvo, koje u svojoj strukturi setve nema lucerku. Zahteva plodna, duboka i rastresita zemljišta, sa pH vrednošu 6.0 - 7.2.

Seje se u dva roka: proletnjem i letnjem. Proletnji je zastupljeniji, ali i letnji rok setve, posebno ako su povoljni uslovi, daje odlične rezultate. Tu se pre svega misli na obezbeđenost zemljišta dovoljnom količinom vlage, kako bi se mogla obaviti kvalitetna obrada i predsetvena priprema, zemljišta, a zatim setva. Ukoliko nemamo dovoljnu količinu vlage za obradu, a i ne očekuju se povoljni metereološki uslovi, a nema ni navodnjavanja, bolje da se ne odlučujemo za ovaj rok setve.

Nakon skidanja strnih žita, može se vršiti ljuštenje strništa, ili sačekati da poniknu korovi, nakon čega se parcela tretira totalnim herbicidima. Ovom merom obezbeđujemo smanjenu zakorovljenost useva od početka vegetacije na proleće.

Ako su obezbeđeni povoljni uslovi za obradu zemljišta, treba je obaviti  početkom avgusta, kako bi se setva završila krajem avgusta ili početkom septembra. Ovo je veoma bitno, kako bi u zimu usev ušao dobro razvijen sa 10 do 12 stalnih listova i dobro ukorenjen.

Setva se obavlja mehanički ili ručno. Najbolja je setva preciznim pneumatskim sejalicama na razmak redova 12-13 cm, gde je najmanji utrošak semena a i najbolji kvalitet setve. Količina semena se kreće od 15 do 25 pa i do 30 kg, u zavisnosti od načina setve, odnosno od tipa sejalice. Za setvu treba koristiti isljučivo deklarisano seme.

(Izvor: Agroinfotel)

Home Aktuelno Značajna kultura u ishrani stoke

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!