Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Pravilna ishrana krava u periodu zasušenja

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

 

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Imajuću u vidu navedeno, ISV proizvođačima preporučuje korišćenje sledećih premiksa:

Hepaprotekt

Prednosti:

- sprečava, odnosno smanjuje mogućnost pojave ketoze pri telenju, razvoja masne degeneracije jetre i zaostajanje posteljice; 

- jača imuni sistem krava i štiti od zaraza; 

- ubrzava regeneraciju materice i poboljšava rezultat sledećeg osemenjavanja;    

- izrazito je bogat anjonima, potpuno sprečava porođajnu groznicu, koja se javlja po telenju.

Dodaje se u hranu tokom zadnje dve nedelje bremenitosti i neposredno po telenju.

Milk i Super Milk

U zavisnosti od potrebe, koriste se kod krava u laktaciji i krava u zasušenju u količini od 150 do 300 g/dan, a za junice u fazi razvoja 50-150 g/dan.

 Prednosti: 

- veća proizvodnja mleka;

- bolje zdravstveno stanje zapata;

- izvanredni rezultati reprodukcije.

Znatno više detalja u rubrici Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs. Narudžba: putem kontakata na ovom sajtu.   

Home Aktuelno Pravilna ishrana krava u periodu zasušenja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!