Pravilna ishrana krava u periodu zasušenja
Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.
Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.
Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.
Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.
Imajuću u vidu navedeno, ISV proizvođačima preporučuje korišćenje sledećih premiksa:
Hepaprotekt
Prednosti:
- sprečava, odnosno smanjuje mogućnost pojave ketoze pri telenju, razvoja masne degeneracije jetre i zaostajanje posteljice;
- jača imuni sistem krava i štiti od zaraza;
- ubrzava regeneraciju materice i poboljšava rezultat sledećeg osemenjavanja;
- izrazito je bogat anjonima, potpuno sprečava porođajnu groznicu, koja se javlja po telenju.
Dodaje se u hranu tokom zadnje dve nedelje bremenitosti i neposredno po telenju.
Milk i Super Milk
U zavisnosti od potrebe, koriste se kod krava u laktaciji i krava u zasušenju u količini od 150 do 300 g/dan, a za junice u fazi razvoja 50-150 g/dan.
Prednosti:
- veća proizvodnja mleka;
- bolje zdravstveno stanje zapata;
- izvanredni rezultati reprodukcije.
Znatno više detalja u rubrici Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs. Narudžba: putem kontakata na ovom sajtu.