Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Ishrana goveda zimi

U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke.

Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena.

U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke.

Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena. 

Odgovarajuća proizvodnja mleka u zimskom periodu ostvaruje se ukoliko je u kabastoj hrani odnos silaže i sena 50-50 odsto. U tom slučaju obezbeđena je hranljiva vrednost i dobar ukus hrane.

Nije uvek lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. U godinama kada su nepovoljne vremenske prilike, komplikovanija je i proizvodnja kvalitetne silaže. Suša u određenim fazama razvoja kukuruza dovodi do toga da bude manje klipova u odnosu na ukupnu masu biljke.

Stočari su u tom slučaju takoreći prinuđeni da ne poštuju fazu voštanog zrenja zrna kukuruza, što je inače optimum prilikom siliranja. Naime, struka i nauka insistiraju da se siliranje kompletne kukuruzne biljke obavlja u stadijumu voštanog zrenja.

U fazi mlečnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba i daje suviše kiselu silažu, koju stoka nerado jede, pogotovo ako se silira pre mlečnog zrenja.

Optimalni stadijum zrenja kukuruza za siliranje je kada odnos klipa i stabljike iznosi 50:50 odsto. Ako proces siliranja teče normalno, pH vrednost silaže dostiže 3,7-4,2. Odnos ispoljenih kiselina takođe ukazuje na njen kvalitet. Mlečna kiselina je bez mirisa. Oštar miris svedoči o  prisustvu veće količine sirćetne seline. Neugodan, kiselkast miris je znak viška buterne kiseline.

Dobra silaža sadrži oko 2 odsto mlečne i 0,3-0,5 odsto sirćetne kiseline sa tragovima buterne kiseline.

Izbalansirana, kvalitetna i ukusna hrana, koja zadovoljava potrebe krava, značajno utiče na uspešnu proizvodnju, a istovremeno i na preventivu bolesti i dobru kondiciju grla. Uostalom, glavni preduslov za uspešnu proivodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravlje svake jedinke.

(Izvor: poljoprivreda.info)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs

Home Aktuelno Ishrana goveda zimi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!