Tradicionalna rasa goveda sa impresivnim karakteristikama
Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland.
Karakteriše je dvojna sposobnost: meso-mleko.
Ova rasa postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.
Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland.
Karakteriše je dvojna sposobnost: meso-mleko.
Ova rasa postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.
Selekcijskim metodama, na naučnim principima kvantitativne genetike i na bazi osemenjavanja, radilo se na efikasnom poboljšanju genetske osnove za visoku mlečnost, za visoki procenat belančevina i masti u mleku.
Selekcija je bila usmerena na visoku konačnu živu meru, bez nagomilavanja suvišne masti.
U Srbiji je govedarstvo postala značajna grana u drugoj polovini 19. veka, kada je u zemlji oživljavala privreda po oslobađanju od Turaka, kada je počela da se razvija trgovina i da se povećavaju površine obradive površine.
Pri kraju 19. veka sve više se uvozi simentalska rasa goveda, a napuštaju se manje produktivne rase. Uzgojni ciljevi kod simentalske rase goveda su visoka mlečnost, ali i povoljne osobine za proizvodnju mesa.
Odnos proizvodnje mleka i mesa je oko 60:40. Za krave se traži visina grebena 135-140 cm i živa mera od 700 kg i više.
Ova rasa ima odličnu osnovu za intenzivan i poluintezivan tov junadi. Zbog promena u ishrani stanovništva u pravcu ograničavanja kalorične vrednosti, to se odrazilo i na povećanu potražnju goveđeg mesa.