Hrom u ishrani teladi i krava
Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.
Ove anomalije mogu da se preduprede ako se u obroke uključi organski vezan hrom. Dodatak hroma (kao esencijalnog mikroelementa) u obroke teladi koja su pod stresom, značajno poboljšava njihov prirast i smanjuje opasnost pojave respiratornih bolesti, a samim tim i potrebu tretmana antibioticima.
Stočni kvasac obogaćen hromom povećava dnevni prirast i konverziju hrane i smanjuje stres, što se povoljno odražava na celokupni imunološki sistem organizma.
Znatno veća količina hroma nalazi se u kolostrumu. Ona se smanjuje tokom laktacije. Hrom je u mleku vezan za njegove masne komponente.
Dodavanjem organskog hroma (kvasac obogaćen hromom) povećava se mlečnost, poboljšava telesna kondicija i pojačava imunološki sistem organizma životinja, što utiče na reproduktivnu efikasnost i smanjenje pojave ketoze.
(Izvor: Agroinfotel)
Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu isv.rs.