Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Značajan uticaj temperature na svinje i goveda

Sve vrste i kategorije domaćih životinja imaju potrebu za optimalnom temperaturom staništa o čemu moramo voditi računa.

Promenu optimalne temperature najteže podnose najmlađe kategorije (prasad, telad itd.), pa samim tim treba voditi brigu o tom značajnom faktoru.

 

Sve vrste i kategorije domaćih životinja imaju potrebu za optimalnom temperaturom staništa o čemu moramo voditi računa.

Promenu optimalne temperature najteže podnose najmlađe kategorije (prasad, telad itd.), pa samim tim treba voditi brigu o tom značajnom faktoru.

Pored temperature veoma je važna i vlaga kao i promaja, jer ne smemo zanemariti ventilaciju životnog prostora.

Kod svinja na promenu temperature najosetljivija su prasad po prašenju. Prasilište treba da je izgrađeno od materijala koji su dobri izolatori da se temperatura u zavisnosti od spoljne temperature ne bi naglo menjala.

Temperatura u prasilištu i za vreme prašenja i prvih dana nakon prašenja treba da iznosi 36-38ºC.

Temperaturu u objektu treba smanjivati tako da se do odlučivanja prasadi smanji na 20ºC. Kada se prasad odvoje od krmače nekoliko dana temperaturu treba ponovo podići na 27-28ºC i kasnije je smanjivati.

Optimalna temperatura za ostale kategorije (zalučene krmače, nerastove, tovljenike) je 12-15ºC.

Goveda su sposobna da tolerišu veliki raspon temperature, održavajući pri tome svoju telesnu temperaturu konstantnom. Ako je temperatura ambijenta između 10ºC i 20ºC smatra se da su u situaciji termičkog komfora.

Na temperaturi od 10ºC do -4ºC lako se adaptiraju na hladnoću, ako imaju mogućnost kretanja i ako nema vlage i promaje. Adaptacija na visoke temperature počinje već od 22ºC, a na temperaturi od 27ºC i višoj dolazi do značajnijeg smanjenja produkcije mleka pogotovo ako je i vlaga povećana. Na približno -15ºC konzumiranje hrane se povećava (radi održavanja telesne temperature), a proizvodnja mleka se smanjuje.

Home Aktuelno Značajan uticaj temperature na svinje i goveda

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!