Prase za Novu godinu: Tradicionalna praznična trpeza
Pečeno prase na ražnju je kultni statusni simbol svakog pravog domaćina na Balkanu.
Nema slave i proslave, pa tako ni pravog dočeka nove godine bez pečenog praseta.
Pečeno prase na ražnju je kultni statusni simbol svakog pravog domaćina na Balkanu. Nema slave i proslave, pa tako ni pravog dočeka nove godine bez pečenog praseta.
Ukus pečene prasetine, ne može da se poredi ni sa jednim drugim ukusom.
Važno je samo da pečeno prase ne bude masno i kada se dobro prohladi, uz kupus i hladno pivo uživanje je zagarantovano.
Evo jednog dobrog recepta.
Potrebni sastojci za 12 osoba:
- očišćeno prase od 15 do 20 kg
- 2 manja očišćena pileta
- 5 dcl ulja
- 200 g suve slanine
- 1 flaša piva
- 100 g kukuruznog brašna
- 150 g soli
- 10 g bibera
- 2 kašike začina od sušenog povrća
Priprema:
Operite i prosušite prase. Piliće takođe operite i prosušite, utrljajte začin od sušenog povrća, pobiberite i posolite. U svako pile stavite po komad suve slanine od 100 g. Oba pileta stavite u trbušnu duplju praseta, koju predhodno usolite i namažite uljem. Zakačite žicom kožu na trbuhu da pilići ne bi ispali.
Celo prase spolja premažite solju i uljem. Nataknite prase na ražanj. Najbolje je peći prase na suvoj vinovoj lozi.
Prase treba peći najmanje 3 sata. Stalno ga okrećite i povremeno mažite mešavinom ulja i bibera.
Uobičajeno je da se na dugačak štap zaveže jedna čista krpica kojom se maže prase kao četkom. Na deset minuta pre nego što ćete prase skinuti sa ražnja pospite ga pivom i kukuruznim brašnom kako bi prase bilo reš pečeno.
Prase prvo malo prohladite, pa ga onda secite, a piliće služite kao poseban specijalitet. Pečeno prase na ražnju poslužite uz kupus ili drugu sezonsku salatu, naravno može i uz turšiju.
Pečeno prase na ražnju, može da se služi uz različite vrste pića, ali najbolje ide uz hladno pivo.
(Izvor: Gradski magazin)