Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Dejstvo i značaj vitamina u ishrani krava

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Kasnije je utvrđeno da su organizmu za normalno funkcionisanje itekako potrebne i neke druge organske materije, konkretno vitamini.

Vitamini su specifična organska jedinjenja potrebna u relativno malim količinama za održavanje normalnih funkcija organizma, adekvatan rast, dobro zdravlje i reprodukciju. Svaki pojedinačni vitamin ima specifičnu i nezamenljivu ulogu.

Oni nemaju posebnu energetsku vrednost, ali su, utičući na brojne fiziološke funkcije, neophodni za obezbeđivanje dobrog zdravlja.

Potrebe u vitaminima se izražavaju u mg ili u internacionalnim (IJ), odnosno međunarodnim jedinicama (MJ).

Dele se na vitamine rastvorljive u: mastima (A, D, E i K) i u vodi (vitamini B kompleksa i vitamin C).

Izvori vitamina za goveda su hrana, mikrobiološka sinteza u digestivnim organima i sinteza u telu. Najveći broj vitamina unosi se hranom.

Mikrobiološki se sintetišu vitamini B kompleksa i vitamin K. Vitamin C se sintetiše u koži.

Svaki vitamin u telu obavlja specifičnu ulogu. Vitamin A učestvuje u održavanju normalnog vida, vitamin D povećava apsorpciju kalcijuma, vitamin E poseduje svojstva biološkog antioksidansa, a vitamin K ucestvuje u koagulaciji krvi.

Unošenje preterano velikih količina vitamina može da dovede do trovanja, gubitka apetita i drugih neželjenih simptoma. (Izvor: Agropartner)

Optimalnu količinu vitamina sadrže proizvodi u ponudi ISV-a. (Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs).

Home Aktuelno Dejstvo i značaj vitamina u ishrani krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!