Probiotici u odgoju domaćih životinja
Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.
Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla. Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.
Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.
Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina smanjuje se na dvadesetak grama po grlu.
U živinarstvu na 100 litara vode za napajanje, u medikator može da se naspe jedan litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4 odsto ukupnih kiselina.
U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu grlo u napoju može da dobije, na primer, kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.
U takoreći sitnijoj proizvodnji svinja i živine na pojedinim mestima praktikuje se davanje grlima kukuruzne prekrupe, koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Uzme se 50 grama pekarskog kvasca, razmuti se u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavi pola sata kako bi počelo da nadolazi.
Potom se ova tečnost ulije u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promeša, doda još malo mlake vode po potrebi, te ostavi preko noći da fermentira. Sledećeg jutra servira se svinjama i živini.
Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja.
(Izvori: www.stocarstvo.com i Agroinfotel.net)
Pre primene pomenutih metoda ipak je najcelishodnije obratiti se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.