Posledice grešaka i propusta u ishrani svinja
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Pored direktnog oštećenja sluzokože, ovakva hrana može dovesti i do prekomernog razmnožavanja patogenih bakterija koje takođe izazivaju zapaljenje sluzokože.
Težina kliničke slike zavisi od količine unetih štetnih materija. Najčešće se zapaža tzv. akutni kataralni gastroenteritis u prvoj fazi bolesti, a teži oblici bolesti nastaju ako se nadovežu bakterije na već upaljenu sluzokožu.
Simptomi bolesti nisu karakteristični, telesna temperatura je normalna, životinja nema apetit, a povremeno se može javiti povraćanje i proliv sa posledičnom dehidracijom organizma.
Terapija je simptomatska. Najpre je potrebno isprazniti digestivni trakt kako bi se onemogućilo dalje dejstvo štetnih materija koje je životinja unela sa hranom.
Zatim se sprovodi jednodnevna dijeta, a voda se daje po volji uz dodatak antibiotika (streptomicin ili ampicilin) da bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija.
Prevencija podrazumeva davanje hrane bez stranih primesa i plesni.
(Izvor: Veterina.info)
Za više saveta obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.