Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Oligoelementi u ishrani svinja i goveda

Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.

To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.

 

Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.

To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.

Prisutni su u malim količinama u organizmu životinja, ali imaju izuzetno veliki značaj. Njihov deficit dovodi do pada proizvodnje i brojnih zdravstvenih problema stoke. Mikroelementi učestvuju u skoro svim fiziološkim i biohemijskim procesima.

Neki od mikroelemenata, ukoliko su prisutni u povećanim količinama, imaju jako toksično dejstvo: kadmijum, fluor, živa i olovo, a takođe i bakar, molibden, selen, arsen i silicijum.

Hraniva biljnog i životinjskog porekla su najbolji izvori mikroelemenata u vidu organskih jedinjenja.

Međutim, u slučaju deficita pojedinih mikroelemenata u hrani, interveniše se upotrebom premiksa koji mogu da sadrže i potrebne vitamine.

U premiksima se najčešće koriste gvožđe, mangan, bakar, cink, kobalt, jod i selen.

Svojstva mikroelemenata: 

Magnezijum:

- nalazi se: 70% u kostima, 30% u jetri i telesnim tečnostima

- u procesu metabolizma čvrsto se vezuje za Ca, P, K

- izvori: zeleno bilje, brašna, mesno brašno, pšenične mekinje, suvi kvasac 

- apsorpcija: mlada grla 70-80%, razvijena grla 20%

Kalijum:  

- posebno je potreban mladom organizmu

- sam organizam ga u maloj meri skladišti

- nedostatak: poremećaj u sintezi proteina, poremećaji metabolizma ugljenih hidrata, usporen rast

- predoziranje: ne događa se, naime, višak se izlučuje putem urina

Natrijum i hlor:

- sastavni delovi puferskih sistema

- ne skladište se u organizmu

- malo ih ima u biljnoj stočnoj hrani

- dobar izvor: stočna hrana životinjskog porekla

- NaCl: so za lizanje, so u prahu, poboljšava ukus stočne hrane

- nedostatak: izaziva slabljenje apetita, pada iskorišćenost proteina, energije, slabi iskorišćenost stočne hrane, smanjuje se proizvodnja, dlaka životinja postaje gruba

- simptomi - živina: čupanje perja, kanibalizam, svinje: alotriofagija (lizavost)

- predoziranje: izaziva trovanje, naročito kod svinja i živine 

- uzroci: greške u mlevenju i mešanju hrane, riblje brašno

Gvožđe:

u organizmu:

- 70% u hemoglobinu

- 7-8% u mioglobinu

- 20% u feritinu

- 2-3% vezano za transferin

- feritin: kompleks proteina koji sadrži gvožđe (jetra, slezina, koštana srž)

- izvori: zelene lisnate biljke, uljarice, mahunarke, riblje i mesno brašno

- u mleku krmače 1 mg/l, u kolostrumu: 1,4 mg/l,

- potrebe prasadi: 7-8 mg/dan

- u mleku krave 0,5 mg/l, u kolostrumu: 1,6 mg/l

Cink:

- nalazi se u svim tkivima životinjskog organizma (30-50 mg/kg)

- uloga: uticaj na čulo ukusa, razvoj spermatozoida, regeneracija epitela, zarastanje rana

- nedostatak: izaziva parakeratozu (kod svinja)

- višak: dovodi do poremećaja u razvoju kostiju

- izvori: žitarice 20-30 mg/kg, sojina sačma 70 mg/kg, mekinje 90 mg/kg

Mangan:

- nalazio se u jetri, kostima, bubrezima, pankreasu

- uloga: sastavni deo enzima (arginaza), podstiče rad mišića i reproduktivnih organa i razvoj kostiju

- nedostatak: reprodukciono-biološki poremećaji, problemi sa proizvodnjom spermatozoida ili sa razvojem ploda, a kod ptica peroza

- svinje nisu osetljive na nedostatak mangana

- izvor: trava za ispašu: 40-200 mg/kg (500-600 mg kiselo tlo), zrno žitarica 25-50 mg/kg, soja: 100-300 mg/kg

Jod:

- 70-80% se nalazi u tiroidnoj žlezdi

- uloga: metabolizam ćelija, rast, razvoj nervnog sistema, reprodukcija, formiranje i rast dlake i rogova  

- nedostatak: u ređim slučajevima može uticati na nastanak endemske bolesti, zatim na poremećaje u reprodukciji, na strumu (kod svinja), miksedem (kod goveda)

- predoziranje: ubrzan rad tiroidne žlezde, ubrzana proizvodnja mleka, ali i usporen rast

- za nadoknađivanje: jodirana so

Selen:

- lokacija: jetra, mišići, dlaka

- uloga: biološki antioksidans, delimično može preuzeti ulogu vitamina E

- rast, reprodukcija, rad mišića

- nedostatak: kod goveda može izazvati oštećenje srčanog mišića, poremećaj u formiranju dlake, smanjenje rasta telesne težine, paralizu mišića, reprodukcione poremećaje

- živina: bolesti pankreasa, reprodukciono-biološki poremećaji, anomalije u formiranju perja

Bakar:

- uloga: podstiče ugradnju gvožđa, učestvuje u prometu proteina i ugljenih hidrata

- bakar je sastavni deo enzima, npr. urikaze i citokromoksidaza

- sadržaj Cu u biljkama je promenljiv, a njegova apsorpcija je slaba

- taloženje: jetra, bubrezi, mozak, srčani mišić

- nedostatak: uglavnom kod krava može izazvati sterilitet

- nespecifični simptomi: anemija, poremećaj rasta, nedostatak pigmenta, digestivne smetnje, oštećenje srčanog mišića

Kobalt:

- sastavni deo vitamina B12

- utiče na varenje hrane u buragu i na rast težine, učestvuje u enzimskim reakcijama

- nedostatak: smanjenje proizvodnje mleka, gubitak težine i pad nivoa šećera u krvi.

(Izvori: Poljosfera i ISV)

Posetite rubrike Ishrana svinja i Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.  

Home Aktuelno Oligoelementi u ishrani svinja i goveda

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!