Oligoelementi u ishrani svinja i goveda
Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.
To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.
Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.
To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.
Prisutni su u malim količinama u organizmu životinja, ali imaju izuzetno veliki značaj. Njihov deficit dovodi do pada proizvodnje i brojnih zdravstvenih problema stoke. Mikroelementi učestvuju u skoro svim fiziološkim i biohemijskim procesima.
Neki od mikroelemenata, ukoliko su prisutni u povećanim količinama, imaju jako toksično dejstvo: kadmijum, fluor, živa i olovo, a takođe i bakar, molibden, selen, arsen i silicijum.
Hraniva biljnog i životinjskog porekla su najbolji izvori mikroelemenata u vidu organskih jedinjenja.
Međutim, u slučaju deficita pojedinih mikroelemenata u hrani, interveniše se upotrebom premiksa koji mogu da sadrže i potrebne vitamine.
U premiksima se najčešće koriste gvožđe, mangan, bakar, cink, kobalt, jod i selen.
Svojstva mikroelemenata:
Magnezijum:
- nalazi se: 70% u kostima, 30% u jetri i telesnim tečnostima
- u procesu metabolizma čvrsto se vezuje za Ca, P, K
- izvori: zeleno bilje, brašna, mesno brašno, pšenične mekinje, suvi kvasac
- apsorpcija: mlada grla 70-80%, razvijena grla 20%
Kalijum:
- posebno je potreban mladom organizmu
- sam organizam ga u maloj meri skladišti
- nedostatak: poremećaj u sintezi proteina, poremećaji metabolizma ugljenih hidrata, usporen rast
- predoziranje: ne događa se, naime, višak se izlučuje putem urina
Natrijum i hlor:
- sastavni delovi puferskih sistema
- ne skladište se u organizmu
- malo ih ima u biljnoj stočnoj hrani
- dobar izvor: stočna hrana životinjskog porekla
- NaCl: so za lizanje, so u prahu, poboljšava ukus stočne hrane
- nedostatak: izaziva slabljenje apetita, pada iskorišćenost proteina, energije, slabi iskorišćenost stočne hrane, smanjuje se proizvodnja, dlaka životinja postaje gruba
- simptomi - živina: čupanje perja, kanibalizam, svinje: alotriofagija (lizavost)
- predoziranje: izaziva trovanje, naročito kod svinja i živine
- uzroci: greške u mlevenju i mešanju hrane, riblje brašno
Gvožđe:
u organizmu:
- 70% u hemoglobinu
- 7-8% u mioglobinu
- 20% u feritinu
- 2-3% vezano za transferin
- feritin: kompleks proteina koji sadrži gvožđe (jetra, slezina, koštana srž)
- izvori: zelene lisnate biljke, uljarice, mahunarke, riblje i mesno brašno
- u mleku krmače 1 mg/l, u kolostrumu: 1,4 mg/l,
- potrebe prasadi: 7-8 mg/dan
- u mleku krave 0,5 mg/l, u kolostrumu: 1,6 mg/l
Cink:
- nalazi se u svim tkivima životinjskog organizma (30-50 mg/kg)
- uloga: uticaj na čulo ukusa, razvoj spermatozoida, regeneracija epitela, zarastanje rana
- nedostatak: izaziva parakeratozu (kod svinja)
- višak: dovodi do poremećaja u razvoju kostiju
- izvori: žitarice 20-30 mg/kg, sojina sačma 70 mg/kg, mekinje 90 mg/kg
Mangan:
- nalazio se u jetri, kostima, bubrezima, pankreasu
- uloga: sastavni deo enzima (arginaza), podstiče rad mišića i reproduktivnih organa i razvoj kostiju
- nedostatak: reprodukciono-biološki poremećaji, problemi sa proizvodnjom spermatozoida ili sa razvojem ploda, a kod ptica peroza
- svinje nisu osetljive na nedostatak mangana
- izvor: trava za ispašu: 40-200 mg/kg (500-600 mg kiselo tlo), zrno žitarica 25-50 mg/kg, soja: 100-300 mg/kg
Jod:
- 70-80% se nalazi u tiroidnoj žlezdi
- uloga: metabolizam ćelija, rast, razvoj nervnog sistema, reprodukcija, formiranje i rast dlake i rogova
- nedostatak: u ređim slučajevima može uticati na nastanak endemske bolesti, zatim na poremećaje u reprodukciji, na strumu (kod svinja), miksedem (kod goveda)
- predoziranje: ubrzan rad tiroidne žlezde, ubrzana proizvodnja mleka, ali i usporen rast
- za nadoknađivanje: jodirana so
Selen:
- lokacija: jetra, mišići, dlaka
- uloga: biološki antioksidans, delimično može preuzeti ulogu vitamina E
- rast, reprodukcija, rad mišića
- nedostatak: kod goveda može izazvati oštećenje srčanog mišića, poremećaj u formiranju dlake, smanjenje rasta telesne težine, paralizu mišića, reprodukcione poremećaje
- živina: bolesti pankreasa, reprodukciono-biološki poremećaji, anomalije u formiranju perja
Bakar:
- uloga: podstiče ugradnju gvožđa, učestvuje u prometu proteina i ugljenih hidrata
- bakar je sastavni deo enzima, npr. urikaze i citokromoksidaza
- sadržaj Cu u biljkama je promenljiv, a njegova apsorpcija je slaba
- taloženje: jetra, bubrezi, mozak, srčani mišić
- nedostatak: uglavnom kod krava može izazvati sterilitet
- nespecifični simptomi: anemija, poremećaj rasta, nedostatak pigmenta, digestivne smetnje, oštećenje srčanog mišića
Kobalt:
- sastavni deo vitamina B12
- utiče na varenje hrane u buragu i na rast težine, učestvuje u enzimskim reakcijama
- nedostatak: smanjenje proizvodnje mleka, gubitak težine i pad nivoa šećera u krvi.
(Izvori: Poljosfera i ISV)
Posetite rubrike Ishrana svinja i Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.