Izuzetno značajna funkcija natrijuma u ishrani svinja
Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku.
Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.
Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku.
Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.
Nedostatak soli u obroku svinja izaziva anoreksiju, mišićnu slabost i "izopačen" apetit. Ako je u obroku svinja prisutno 2% soli, a u isto vreme ograničen pristup životinja vodi, može doći do pojave proliva.
Anemija predstavlja ozbiljan problem kod prasadi u periodu mlečne ishrane, pošto mleko krmača sadrži veoma male količine gvožđa. Do ovoga dolazi zato što je kod svinja transfer gvožđa kroz placentu do fetusa ograničen.
Oralno davanje gvožđa može biti u formi tableta ili dreniranjem, mada je efikasniji način davanja gvožđa pomoću intramuskularnih injekcija kompleksa gvožđa i dekstrina.
Dodavanje 150 mg gvožđa prasadima starim 2-3 dana (dok se druga injekcija daje prasadima starim prasadi oko 3 nedelje), obezbeđuje deponovanje dovoljnih količina gvožđa u telesnim tkivima za normalnu sintezu hemoglobina, sve dok se sa konzumiranjem suve hrane ne obezbedi adekvatno snabdevanje gvožđa.
Nedostatak joda u obrocima svinja manifestuje se rađanjem prasadi bez dlake, odnosno slabih ili mrtvih jedinki. Dodavanjem obroku svinja u porastu i odraslih svinja 0,4% jodirane soli, koja sadrži 0,007% joda preveniraju se svi simptomi deficita.
Posetite rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.