Značaj optimalne ishrane novorođene i odbijene prasadi
Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.
U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.
Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline.
Osnovni principi ishrane krmača u fazi suprasnosti
Jedna od ključnih faza proizvodnje u svinjarstvu je početak bremenitosti krmača. Samim tim, neophodno je pridržavati se osnovnih pravila ishrane suprasnih krmača.
Nakon samog čina osemenjavanja i oplodnje oslobođenih jajnih ćelija, počinje njihovo tzv. "usađivanje" u zidove materice.
Taj proces intenzivno traje desetak dana i predstavlja posebno osetljivu fazu.