Značajno jačanje imuniteta krava u fazi zasušenja
Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave.
Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.
Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.
Posledice prisustva parazita u digestivnom traktu svinja
Kokcidioza je bolest koju izazivaju paraziti. Nastaje razvojem i širenjem tzv. kokcidija u digestivnom traktu.
Osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično napada prasad u prvoj nedelji života.
Isospora suis prolazi kroz razne razvojne stadijume unutar tela nosioca, kao i u njegovoj okolini.
Ciljni organ ovog parazita je tanko crevo gde se razvija u tkivu sluznice.