Virus sa opasnim posledicama po zdravlje svinja
Opasnu bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.
On živi dugo na temperaturi od 4 stepeni, pa i nižoj, a sa druge strane i na veoma visokoj temperaturi od 56 stepeni može preživeti čak 2 dana.
Otporan je prema mnogim sredstvima za dezinfekciju.
Jedan od značajnih faktora za uspešan metabolizam svinja
Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.
U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.
Jedan od bitnih faktora vezanih za zdravlje svinja je i prisutvo dovoljnih količina cinka u organizmu.