Praćenje zdravstvenog stanja krava
Zdravlje mlečnih krava od suštinskog je značaja za uspešnu proizvodnju mleka. Svaki litar mleka manje, ako krave nisu zdrave, znači manje para za farmera.
Zdravlje krava u stadu treba svakodnevno pratiti i proveravati tako što se svaka krava bliže i vrlo pažljivo posmatra.
Ako se zna da lečenje ponekad dugo traje i mnogo košta, a da bolest može da smanji proizvodnju mleka za 20-30 odsto, onda je jasno da se praćenju zdravstvenog stanja krava na farmi mora da posvetiti svakodnevna pažnja.
Neophodna količina natrijuma u ishrani svinja
Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku.
Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.
Nedostatak soli u obroku svinja izaziva anoreksiju, mišićnu slabost i "izopačen" apetit. Ako je u obroku svinja prisutno 2% soli, a u isto vreme ograničen pristup životinja vodi, može doći do pojave proliva.