Značaj soje u proizvodnji stočne hrane
Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.
Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.
Soja gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane.
To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.
Međutim, uvoz soje postao je prilično skup. Istovremeno, sve su glasnije organizacije za zaštitu životne sredine, koje iskazuju svoju zabrinutost zbog proređivanja šuma i gubitka biodiverziteta, što ima negativan uticaj na male farmere u zemljama Južne Amerike.
U poslednje vreme objavljeno je više studija i inicijativa koje se bave daljim razvojem evropske proizvodnje izvora proteina, uključujući i soju. U Holandiji se posebno radi na pronalaženju visokoprinosnih sorti za Evropu.
Cilj je da se poveća rod po hektaru, jer je to i dalje glavna razlika u odnosu na prinose ove kulture u Južnoj Americi. Ako se pronađe način za ostvarivanje najmanje 4 tone po hektaru, potrebe za uvozom biće dvostruko manje.
Evropsko tržište soje još uvek je malo, ali je podsticano od Evropske unije. Ukoliko dođe do unapređenja proizvodnje soje, osim očuvanja kišnih šuma Južne Amerike, i prihodi evropskih proizvođača ove kulture proteina biće značajno povećani.