ARHIVA VESTI
Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.
Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv.
Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.
Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.
Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.
Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.
Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.
Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.
Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku.
Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.
U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.
O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:
Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.
Opasnu bolest izaziva svaki parvovirus, a karakterišu ga pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi. On živi dugo na temperaturi od 4 stepeni, pa i nižoj, a sa druge strane i na veoma visokoj temperaturi od 56 stepeni može preživeti čak 2 dana.
Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja. Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.
Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja. Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni mineralnim materijama, a najčešće kalcijumom.
Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.
Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju upravo u ovom periodu.
Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje. U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.
Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju, ili čak gube na težini, a često dolazi i do uginuća.
Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.
Ovakva prasad nisu navikla na konzumiranje suve hrane, a enzimatski sistem digestivnog trakta nije sposoban za efikasno varenje hranljivih materija iz hrane, u kojoj neizbežno dominiraju biljna hraniva, gde je osnovni izvor energije skrob.
U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena.
U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Antraks je veoma opasna i potencijalno uvek moguća bolest stoke, posebno preživara, upozoravaju stručnjaci.
Ovoj zoonozi su najizloženije ovce i koze, ali i goveda i konji koji se antraksom najčešće zaraze hranivom ili na pašnjacima, ali i dodirom sa već zaraženom životinjom.
Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju. Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.
Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli.
Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.
Kokcidioza je bolest koju izazivaju paraziti. Nastaje razvojem i širenjem tzv. kokcidija u digestivnom traktu.
Osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično napada prasad u prvoj nedelji života.
Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.
To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, nikal, arsen.
Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije.
Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.
Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.
Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.
Ketoza ili acetonemija je metabolička bolest izazvana nepravilnom ishranom, a javlja se prvih 10-40 dana po telenju. Najkritičnije vreme je između petnaestog i dvadesetog dana posle telenja
Ovaj metabolički poremećaj se javlja u kliničkoj i subkliničkoj formi.
Bolesti digestivnog trakta uzrokovane bakterijom E. coli najčešće se javljaju i održavaju u većim aglomeracijama i u farmskim uslovima gde mogu da poprime velike razmere i nanesu velike ekonomske štete.
Danas se smatra da je većina proliva kod prasadi uslovljeno različitim serotipovima E.coli. Koli infekcije se sporadično javljaju i u individualnim gazdinstvima.
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Prilikom telenja dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada krave luče mleko. Od početka laktacije se povećava količina mleka.
Maksimalna proizvodnja je od 30-50 dana po telenju.
Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.
Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića.
Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.
Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje. U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.
U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka. Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.
Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.
Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.
Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju. Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.
AKS je DNK virus koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i jedini je poznati DNK arbovirus koji može inficirati beskičmenjake (krpelјi roda Ornithodoros) i kičmenjake (porodica Suidae).
Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju, ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća. Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.
Ovakva prasad nisu navikla na konzumiranje suve hrane, a enzimski sistem digestivnog trakta nije sposoban za efikasno varenje hranljivih materija iz hrane, u kojoj neizbežno dominiraju biljna hraniva gde je osnovni izvor energije skrob.
Uzročnik enterotoksemije kod teladi je klostridija, tačnije Cl.perfigens tip C (β toksin), koji dovodi do tzv. enterotoksičnog hemoragičnog enteritisa teladi u prvim danima života (2 do 10 dana starosti).
Bolest može da se javi i kod starijih goveda.
Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mleka i koji na svojim gazdinstvima imaju visokoproduktivna mlečna grla.
Prvi mogući vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pijaćom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast.
Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.
Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.
Uzrok ove bolesti je prekomerno zagrevanje krvi usled veoma sparnog vremena ili pod uticajem jakih sunčevih zraka.
Najčešće se javlja kod debelih svinja, koje se transportuju na velikoj vrućini: ako su usko zbijene u tesnom prostoru (u vagonima, kamionima itd.), ako se za vreme letnje žege "teraju pešice" ili ako su dugo izložene suncu npr. prilikom otpremanja u otvorenim kolima.
Pre nego što se pristupi izgradnji namenskog objekta za uzgoj stoke, neophodna je procena terena i odabir pogodne lokacije. Zato je za farmere najuputnije da se pridržavaju utvrđenih pravila, koja se pre svega zasnivaju na izboru podloga sa suvim i lako propusnim zemljištem, gde se podzemna voda nalazi na dubini većoj od 2 metra.
Prasad na sisi moraju da ostvare što viši dnevni prirast kako bi u momentu zalučenja imala odgovarajuću telesnu masu, ali i dovoljno rezervi masti.
U organizmu novorođene prasadi nalazi se samo oko 1-3% masti, a u vreme zalučenja je poželjno da se ova vrednost poveća na oko 15-17%. Dnevni prirast prasadi na sisi, kreće se od oko 150-190 g dnevno.
Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života.
Po mišljenu pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može iznositi i do 30 kilograma na dan.
Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića. Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.
Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija.
Jedan od ozbiljnih aduta svetski poznate Kompanije Aco Funki, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, svakako je i pojilica DRIK-O-MAT.
Njene glavne karakteristike:
Još jedan u nizu vrhunskih proizvoda Kompanije Aco Funki, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, jeste boks za prašenje FT-30.
Ovaj odličan boks dizajniran je na osnovu prioriteta norveških proizvođača u oblasti odgoja slobodnih krmača.
Podni program kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, omogućava brojne kombinacije i rešenja.
Ovim programom obuhvaćene su podne rešetke za prasilišta, zalučenu prasad i tovljenike.
Među prvoklasne proizvode Kompanije ACO FUNKI, koje distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, spada i boks za prašenje WELSAFE.
Radi se o vešto dizajniranom boksu koji je štedi prostor i obezbeđuje najbolje uslove i za krmače i za prasad.
Nema dileme da su osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.
Oba preduslova obezbeđuje firma ISV Feed&Consulting, koja distribuira sve najbitnije komponente za ekonomično i profitabilno funkcionisanje vaše farme.
Jedan od velikih aduta Kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuiše naša firma ISV Feed&Consulting, jeste senzorno hranjenje pomoću FEED MANAGER-a.
FEED MANAGER je sistem koji automatski podešava preciznu količinu hrane, u zavisnosti od vremena koje prasad provede hraneći se.
ACO FUNKI je kompanija koja se bavi snabdevanjem kompletnim projektima štalskih objekata. Zapošljava radnike u predstavništvima u Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini i Kini.
Deo je dobro poznate nemačke kompanije ACO Group koja zapošljava više od 4.300 ljudi širom sveta.
Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.
Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tov.
Naročitu pažnju treba posvetiti ishrani mladih grla koja rastu. Ako ona usled slabe ishrane zakržljaju u mladosti, neće moći da to kasnije nadoknade ni pored poboljšanje ishrane.
OregoMed Strong je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.
Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.
Izuzetno vredna svojstva INTERPHOS je poprimio zahvaljujući svom jonsko izmenjivačkom kapacitetu, stečenom tokom nastanka ovog proizvoda. Sadrži magnezijum karbonat, kalcijum fosfat, natrijum fosfat, natrijum hlorid, jabučna vlakna, vermikulit, organske kiseline (sirćetna kiselina, jabučna kiselina, tartarska kiselina).
Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.
Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:
Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.
Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju, ili čak gube na težini, a često dolazi i do uginuća. Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Bolesti digestivnog trakta uzrokovane bakterijom E. coli najčešće se javljaju i održavaju u većim aglomeracijama i u farmskim uslovima gde mogu da poprime velike razmere i nanesu velike ekonomske štete.
Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se ispoljava u vidu deformacija na koži. Pojavljuje se najčešće kod prasadi starosti od 2-5 meseci, koja se nalaze u tovu.
Oboljenje nanosi velike ekonomske štete, pošto je iskorišćenost hrane nedovoljna, pa je samim tim i prirast slab.
U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.
Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.
Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.
U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke.
Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena.
Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku. Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.
Optimalna ishrana priplodnih nerastova je od posebno velikog značaja, jer od nje uglavnom zavisi kako će nerastovi oplođavati (bukariti) krmače i koliko dugo će biti za tu svrhu sposobni.
Odgajivači svinja često čine greške u tom pogledu.
Pečeno prase na ražnju je kultni statusni simbol svakog pravog domaćina na Balkanu.
Nema slave i proslave, pa tako ni pravog dočeka nove godine bez pečenog praseta.
Svinje imaju potrebu za najmanje13 različitih mineralnih elemenata, a to su: kalcijum, fosfor, hlor, bakar, jod, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, selen, natrijum, sumpor, cink. Potreban je i kobalt za sintezu vitamina B12.
Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.
Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje. U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.
Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.
Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv.
Nijednog trenutka ne jenjava interesovanje za vrhunske proizvode iz ponude ISV-a, koji se sa velikim uspehom primenuju u svinjarstvu. Ovog puta izdvajamo starter BOCM i 6122.
Glavni efekti startera:
Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.
Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.
U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.
O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:
Tokom odgoja prasadi brojni stresogeni faktori utiču na varenje životinja. To su, na primer: odbiće, vakcinacija, puferski kapacitet hrane, zamena staje, porcije sa velikim sadržajem proteina, loša higijena itd.
U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.
Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.
Odgoj prasadi je jedna od najkritičnijih, a ekonomski gledano i najvažnija faza proizvodnje svinja. Propusti načinjeni u pomenutoj fazi ne mogu da se nadoknade u kasnijem periodu.
Da bismo dobili što veći broj kvalitetnih prasadi po leglu, moramo obratiti pažnju na ishranu i negu krmače, naročito u drugoj polovini suprasnosti pa do četvrte nedelje posle prašenja.
Puerperalna pareza je oboljenje krava koje se javlja najčešće 72 časa nakon porođaja, a retko pre i za vreme porođaja.
Bolest se manifestuje smanjenjem koncentracije kalcijuma u krvi, opštom parezom odnosno mišićnom slabošću, gubitkom svesti, komom i cirkulatornim kolapsom.
Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.
Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.
Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu, od bilo koje druge vrste domaćih životinja.
U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka.
Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.
U nizu vrhunskih proizvoda iz ponude firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, izdvajaju se i Booster Junior i Booster Senior. Radi se o proizvodima koji imaju svoje sigurno mesto na svakoj iole ozbiljnijoj farmi svinja.
U prilog ovoj tvrdnji govore njihova svojstva i efekti.
Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja nekoliko dana nakon porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.
Agresija može biti ispoljena kako prema prasadima, tako i prema ljudima koji se nalaze u objektu gde su krmače.
Svinja je životinja koja ne trpi improvizacije, pa se uglavnom drži u zatvorenim objektima u kojima je moguće ostvariti optimalne mikoroklimatske uslove.
Samo u uslovima idealne temperature, vlažnosti vazduha i provetrenosti objekta, ona može da iskaže svoj genetski potencijal, koji se ogleda u prirastu i konverziji hrane.
Opasnu bolest izaziva svaki parvovirus, a karakterišu ga pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi.
Osim toga, virus usporava rast prasadi.
Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju. Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.
Kokcidioza je bolest koju izazivaju paraziti. Nastaje razvojem i širenjem tzv. kokcidija u digestivnom traktu.
Osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično napada prasad u prvoj nedelji života.
ACO FUNKI je kompanija koja se bavi snabdevanjem kompletnim projektima štalskih objekata. Zapošljava radnike u predstavništvima u Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini i Kini.
Deo je dobro poznate nemačke kompanije ACO Group koja zapošljava više od 4.300 ljudi širom sveta.
Odgajivači svinja koji koriste proizvod Nuklospray Jogurt, imaju samo reči hvale za ovu koncepciju prihranjivanja razvijenu ne samo za zaostalu, već za svu prasad.
Ovaj proizvod, zbog svog specifičnog i bogatog sastava, razlikuje se od drugih artikala koji nadoknađuju mleko.
Jedna od ključnih faza proizvodnje u svinjarstvu je početak bremenitosti krmača. Samim tim, neophodno je pridržavati se osnovnih pravila ishrane suprasnih krmača.
Nakon samog čina osemenjavanja i oplodnje oslobođenih jajnih ćelija, počinje njihovo tzv. "usađivanje" u zidove materice.Taj proces intenzivno traje desetak dana i predstavlja posebno osetljivu fazu.
Podni program kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, omogućava brojne kombinacije i rešenja.
Ovim programom obuhvaćene su podne rešetke za prasilišta, zalučenu prasad i tovljenike.
Glavne karakteristike podova COMBI-FLOOR:
Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.
Naročitu pažnju treba posvetiti ishrani mladih grla koja rastu. Ako ona usled slabe ishrane zakržljaju u mladosti, neće moći da to kasnije nadoknade ni pored poboljšanje ishrane.
Premiks Grover, koji se nalazi u ponudi ISV-a, karakterišu brojne prednosti i visoka efikasnost.
Grover P212-313 je pravi izbor za svakog ozbiljnog proizvođača.
Preporučujemo vam primenu proizvoda koji garantuju dobro zdravlje i visok kvalitet vašeg svinjskog fonda.
Predstarter G 511-9231 prilagođen je potrebama probavnog sistema mlade prasadi.
Njegove karakteristike:
Preporučujemo vam primenu proizvoda koji garantuju dobro zdravlje i visok kvalitet vašeg svinjskog fonda.
Premiks 215-19 za dojne krmače poseduje niz blagotvornih svojstava.
Vredna kombinacija vitamina i biološki aktivnih materija u ovom proizvodu povećava otpornost organizma i pomaže proces razmene materija.
Među prvoklasne proizvode Kompanije ACO FUNKI, koje distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, spada i boks za prašenje WELSAFE.
Radi se o vešto dizajniranom boksu koji je štedi prostor i obezbeđuje najbolje uslove i za krmače i za prasad.
Veliki jorkšir je plemenita, tipično mesnata rasa svinja nastala u engleskoj pokrajini Jorkšir u 19. veku.
Prvi put se pominje 1868. godine, ali je ranoj istoriji ove rase teško ući u trag. Prvi pisani dokument o jorkširu datira iz 1884. godine.
Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se ispoljava u vidu deformacija na koži. Pojavljuje se najčešće kod prasadi starosti od 2-5 meseci, koja se nalaze u tovu.
Oboljenje nanosi velike ekonomske štete, pošto je iskorišćenost hrane nedovoljna, pa je samim tim i prirast slab.
Uzroci ove bolesti još uvek nisu u potpunosti ispitani.
Odgoj prasadi je jedna od najkritičnijih, a ekonomski gledano i najvažnija faza svinjarske proizvodnje. Propusti načinjeni u pomenutoj fazi ne mogu da se nadoknade u kasnijem periodu.
Da bismo dobili što veći broj kvalitetnih prasadi po leglu, moramo obratiti pažnju na ishranu i negu krmače, naročito u drugoj polovini suprasnosti pa do četvrte nedelje posle prašenja.
Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.
Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.
Moderno i efikasno svinjarstvo nezamislivo je bez boksova za prašenje i za prasad.
Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava.
Ova rasa počela je da se razvija oko 1900. godine u severozapadnoj Nemačkoj, a posebno u Donjoj Saksoniji.
U periodu od 1948-1958. godine uvoženi su danski i holandski landras radi poboljšanja karakteristika rase.
Sve vrste i kategorije domaćih životinja imaju potrebu za optimalnom temperaturom staništa o čemu moramo voditi računa.
Promenu optimalne temperature najteže podnose najmlađe kategorije (prasad, telad itd.), pa samim tim treba voditi brigu o tom značajnom faktoru.
Jedan od ozbiljnih aduta svetski poznate Kompanije Aco Funki, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, svakako je i pojilica DRIK-O-MAT.
Njene glavne karakteristike:
Svinje oslobađaju suvišnu toplotu gotovo isključivo putem disanja; one nemaju znojne žlezde.
Druge načine oslobađanja toplote otežava debelo masno tkivo.
Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.
Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mleka i koji na svojim gazdinstvima imaju visokoproduktivna mlečna grla.
Prvi mogući vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pijaćom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast.
Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života.
Izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora uspešne proizvodnje u svinjarstvu.
Prilikom normiranja obroka, pored energije, proteina i aminokiselina, u smešama za ishranu svinja potrebno je obezbediti i dopunske količine vitamina i mikroelemenata.
Podni program kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, omogućava brojne kombinacije i rešenja.
Ovim programom obuhvaćene su podne rešetke za prasilišta, zalučenu prasad i tovljenike.
Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.
Jedna od ključnih faza proizvodnje u svinjarstvu je početak bremenitosti krmača. Samim tim, neophodno je pridržavati se osnovnih pravila ishrane suprasnih krmača.
Nakon samog čina osemenjavanja i oplodnje oslobođenih jajnih ćelija, počinje njihovo tzv. "usađivanje" u zidove materice.
Do opterećenja reproduktivnog sistema krmača često dolazi zbog velikih zahteva proizvodnje, usled čega one postaju sve neotpornije na stres faktore, što veoma negativno deluje na reprodukciju.
Tako nastaje smanjena plodnost ili jalovost.
Uzrok ove bolesti je prekomerno zagrevanje krvi usled veoma sparnog vremena ili pod uticajem jakih sunčevih zraka.
Najčešće se javlja kod debelih svinja, koje se transportuju na velikoj vrućini: ako su usko zbijene u tesnom prostoru (u vagonima, kamionima itd.), ako se za vreme letnje žege "teraju pešice" ili ako su dugo izložene suncu npr. prilikom otpremanja u otvorenim kolima.
Kao što je poznato, u ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se oprema za svinjarstvo svetski poznatih proizvođača.
Ovog puta Vam skrećemo pažnju na pojilice vrhunskog kvaliteta.
To su, između ostalog:
Prasad na sisi moraju da ostvare što viši dnevni prirast kako bi u momentu zalučenja imala odgovarajuću telesnu masu, ali i dovoljno rezervi masti.
U organizmu novorođene prasadi nalazi se samo oko 1-3% masti, a u vreme zalučenja je poželjno da se ova vrednost poveća na oko 15-17%. Dnevni prirast prasadi na sisi, kreće se od oko 150-190 g dnevno.
Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.
Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.
Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića.
Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.
Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija.
Jedan od velikih aduta Kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuiše naša firma ISV Feed&Consulting, jeste senzorno hranjenje pomoću FEED MANAGER-a.
FEED MANAGER je sistem koji automatski podešava preciznu količinu hrane, u zavisnosti od vremena koje prasad provede hraneći se.
Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života.
Po mišljenu pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može iznositi i do 30 kilograma na dan.
Svinje oslobađaju suvišnu toplotu gotovo isključivo putem disanja; one nemaju znojne žlezde.
Druge načine oslobađanja toplote otežava debelo masno tkivo.
Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo.
Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.
Postizanjem puberteta, nazimica uspostavlja estrusni ciklus, koji se karakteriše specifičnim morfološkim i funkcionalnim promenama na polnim organima.
Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.
Naročitu pažnju treba posvetiti ishrani mladih grla koja rastu.
Opasnu bolest izaziva svaki parvovirus, a karakterišu ga pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.
Moderno i efikasno svinjarstvo nezamislivo je bez boksova za prašenje i za prasad.
Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava.
U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.
O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:
Firma ISV Feed&Consulting spremna je da opremi vašu farmu svim elementima potrebnim da nadmašite dosadašnje rezultate i nastavite putem nezadrživog razvoja.
Potrebne informacije možete da dobijete na broj: 069/122-88-82 i 069/59-44-910.
Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera.
Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima.
Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.
Pietren je rasa koja potiče iz istoimenog mesta u Belgiji. Nastala je ukrštanjem belgijskog landrasa sa engleskim jorkširom.
Ona se od 1920. godine gajila uglavnom u selu Pietren da bi za vreme velike krize na tržištu svinja 1950. godine postala veoma popularna u celoj Belgiji.
Tokom odgoja prasadi brojni stresogeni faktori utiču na varenje životinja. To su, na primer: odbiće, vakcinacija, puferski kapacitet hrane, zamena staje, porcije sa velikim sadržajem proteina, loša higijena itd.
Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih dojnih krmača nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.
Uzroci bolesti mogu da se kriju u ishrani i nepovoljnim ambijentalnim uslovima (hladne, mračne, vlažne prostorije).
U odgoju domaćih životinja istaknutu ulogu ima odgovarajući genetski materijal koji garantuje prenos vrednosti rase na potomke.
Durok je rasa sa pouzdanim i vrhunskim biološkim karakteristikama.
Ova robusna rasa sa velikim formatom dobro se prilagođava različitim uslovima držanja, rezistentna je na stres.
Premiks Grover, koji se nalazi u ponudi ISV-a, karakterišu brojne prednosti i visoka efikasnost.
Grover P212-313 je pravi izbor za svakog ozbiljnog proizvođača.
Ovaj premiks krasi savršen odnos aminokiselina, koji sprečava višak proteina u hrani.
Uspešna proizvodnja mleka u jednom zapatu muznih krava umnogome zavisi od efikasnog korišćenja energije iz konzumirane hrane. Poznato je da se mnogi problemi u ciklusu proizvodnje mleka, kao i u reprodukciji muznih krava, javljaju upravo zbog neodgovarajućeg snabdevanja energijom.
OregoMed Strong je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.
Prenatrpanost želuca je relativno retka pojava kod svinja i javlja se kada životinje uzmu preveliku količinu hrane koja je podložna vrenju (džibra ili komina, žitarice).
Usled "prežderavanja" životinja postaje nemirna, abdomen joj je uvećan, ima otežano i ubrzano disanje i rad srca, često zauzima sedeći stav zbog otežanog disanja ili leži sa ispruženim i raširenim prednjim ekstremitetima.
Kako bi se održalo dobro zdravlje kod domaćih životinja, mora da se uspostavi pravilan balans između alkalnih i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.
Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
Prasad male telesne mase posle zalučenja dugo vremena stagniraju, ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća.
Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja, sve do kraja tova.
Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.
Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju upravo u ovom periodu.
Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.
Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.
Bogata ponuda firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, sadrži i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S.
Radi se o kompleksu materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.
Preporučena primena:
U ponudi ISV-a nalaze se i specijaliteti koji doprinose odličnim rezultatima u govedarstvu, odnosno proizvodnji mleka. To su:
- Kovin 50 koncentrat sintetičkih proteina za predsmeše za krave u laktaciji.
Sadrži: mineralna hraniva, proizvode industrije alkohola i vrenja, biljne ekstrakte, antioksidanse i konzervanse.
Nadun buraga je stanje u kojem dolazi do prekomernog nakupljanja gasova u buragu u obliku penušavog sadržaja ili u obliku slobodnog gasa, pri čemu dolazi do istezanja zida buraga.
Uzroci koji dovode do naduna buraga mogu biti primarni i sekundarni. Primarni uzroci su:
Naše čitaoce iz Subotice, Ade i Malih Pijaca, koji su nam se obratili putem mejla, interesuje da li ponuda proizvoda ISV-a sadrži i kvalitetan premiks za dojne krmače.
Odgovor je, naravno, potvrdan. Premiks P215-19 poseduje niz blagotvornih svojstava.
Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.
Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.
Moderno i efikasno svinjarstvo nezamislivo je bez boksova za prašenje i za prasad.
Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava.
Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.
Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće izražen.
Zarazni keratokonjunktivitis je infekcija oka kod goveda uzrokovana najčešće bakterijom Moraxella bovis.
Bolest je izrazito zarazna i pojavljuje se u celom svetu. Najčešće se širi u uslovima intenzivne proizvodnje.
Oprema za svinjarstvo zauzima istaknuto mesto u ponudi firme ISV Feed&Consulting. Farmerima nudimo bukvalno sve što im je potrebno za efikasnu i ekonomičnu proizvodnju, koja zadovoljava najstrožije evropske kriterijume i garantuje visoku konkurentnost u odnosu na odgajivače iz razvijenih zemalja.
Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.
Crveni vetar ili vrbanac (Erysipelas suum) je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5-12 meseci.
Gotovo da nema seoskog dvorišta gde barem jednom nije neka svinja obolela od ove bolesti.
Jedan od velikih aduta Kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuiše naša firma ISV Feed&Consulting, jeste senzorno hranjenje pomoću FEED MANAGER-a.
FEED MANAGER je sistem koji automatski podešava preciznu količinu hrane, u zavisnosti od vremena koje prasad provede hraneći se.
Nodularni dermatitis je virusno oboljenje goveda i obično je karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži.
Sve rase goveda mogu da obole.
Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.
Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.
Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.
U nizu vrhunskih proizvoda iz ponude firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, izdvajaju se i Booster Junior i Booster Senior.
Radi se o proizvodima koji imaju svoje sigurno mesto na svakoj iole ozbiljnijoj farmi svinja.
Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava. Svaki boks se oprema tako da ispuni bar dve najvažnije funkcije: da sačuva prasad u prvim satima i prvim danima života od krmača, odnosno od ugnječenja i gaženja i omogući brz i nesmetan razvoj prasadi.
Na našu adresu stiglo je pismo jednog korisnika naših proizvoda. Prenosimo ga u celosti.
Poštovani,
Sada polako prelazim na predstarter, ali prasad još uvek radije konzumiraju jogurt.
Pre nego što se pristupi izgradnji namenskog objekta za uzgoj stoke, neophodna je procena terena i odabir pogodne lokacije.
Zato je za farmere najuputnije da se pridržavaju utvrđenih pravila, koja se pre svega zasnivaju na izboru podloga sa suvim i lako propusnim zemljištem, gde se podzemna voda nalazi na dubini većoj od 2 metra.
Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.
Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.
Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov β toksin.
U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.
Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.
Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:
Podni program kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuira naša firma ISV Feed&Consulting, omogućava brojne kombinacije i rešenja.
Ovim programom obuhvaćene su podne rešetke za prasilišta, zalučenu prasad i tovljenike.
Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.
Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja. Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni mineralnim materijama, a najčešće kalcijumom.
Veoma je bitno povećati količinu masti u mleku krava jer to direktno doprinosi ekonomskoj efikasnosti odgoja. Pravilnim izborom hrane u tome može da se uspe.
Kvalitet kabaste hrane je od presudnog značaja.
Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.
Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključni vitamini svakako je vitamin A.
U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka.
Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.
Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.
Kao i ljudi i biljke, i životinje su osetljive na niske ili visoke temperature i zbog toga nije svejedno kako se čuvaju i hrane, podsećaju u Poljoprivrednoj stručnoj službi "Subotica".
Svinje imaju potrebu za najmanje 13 različitih mineralnih elemenata, a to su: kalcijum, fosfor, hlor, bakar, jod, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, selen, natrijum, sumpor, cink.
Potreban je i kobalt za sintezu vitamina B12.
Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo.
Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.
Na uspešan tok oplodnje u velikoj meri utiču pravilna ishrana i nega kao i drugi činioci.
Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.
Naročitu pažnju treba posvetiti ishrani mladih grla koja rastu.
Jedan od najvažnijih poslova nakon klanja je priprema i tranžiranje svinje. Pošto se svinja zakolje, potrebno je da se spolja šurenjem dobro očisti.
Nekada se to radilo slamom, danas se koristi plin ili šurenje toplom vodom, a zatim se hladnom vodom dobro opere.
Nema dileme da su osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.
Oba preduslova obezbeđuje firma ISV Feed&Consulting, koja distribuira sve najbitnije komponente za ekonomično i profitabilno funkcionisanje vaše farme.
Jedan od velikih aduta Kompanije ACO FUNKI, čije proizvode distribuiše naša firma ISV Feed&Consulting, jeste senzorno hranjenje pomoću FEED MANAGER-a.
FEED MANAGER je sistem koji automatski podešava preciznu količinu hrane, u zavisnosti od vremena koje prasad provede hraneći se.
OregoMed Strong je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.
Enzootska pneumonija svinja je hronično respiratorno oboljenje svinja koje karakteriše smanjeni prirast, kašalj, bronhitis, ali pri tome i relativno nizak mortalitet.
Uzročnik bolesti je mikroorganizam Mycoplasma hyopneumoniae, koji je veoma prisutan u zapatima svinja.
Nuklospray Jogurt i dalje spada među najpopularnije proizvode iz bogate ponude ISV-a.
Zbog svog specifičnog i bogatog sastava, razlikuje se od drugih artikala koji nadoknađuju mleko: ima veći sadržaj suve materije od ostalih zamena za mleko.
Na plodnost krmača u presudnoj meri utiče ishrana.
U ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se premiks koji garantovano može doprineti povećanoj plodnosti.
Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično.
Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.
ACO FUNKI je kompanija koja se bavi snabdevanjem kompletnim projektima štalskih objekata.
Zapošljava radnike u predstavništvima u Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini i Kini.
Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.
Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland.
Karakteriše je dvojna sposobnost: meso-mleko.
Ova rasa postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.
Bolesti respiratornog trakta spadaju među ekonomski najkritičnije bolesti u govedarskoj proizvodnji.
Parainfluenca, tzv. transportna groznica, enzootska bronhopneumonija goveda/teladi jesu najčešće bolesti disajnih organa goveda kod nas, a i u celom svetu.
Kako bi se održalo dobro zdravlje kod domaćih životinja, mora da se uspostavi pravilan balans između alkalnih i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.
Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.
Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:
Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije.
Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.
Prenatrpanost želuca je relativno retka pojava kod svinja i javlja se kada životinje uzmu preveliku količinu hrane koja je podložna vrenju (džibra ili komina, žitarice).
Prasad male telesne mase posle zalučenja dugo vremena stagniraju, ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća.
Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja, sve do kraja tova.
Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.
Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju upravo u tom periodu.
Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja nekoliko dana nakon porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.
Agresija može biti ispoljena kako prema prasadima, tako i prema ljudima koji se nalaze u objektu gde su krmače.
Ishrana je jedan od presudnih faktora koji utiču na plodnost krmača.
U ponudi ISV-a nalazi se premiks koji garantovano može doprineti povećanoj plodnosti.
Glavne karakteristike Premiksa za suprasne krmače P216-03 su:
U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.
Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.
Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja
Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja
Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja
Glavni uzroci gubitka težine kod krmača
Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja
Izuzetno značajna funkcija natrijuma u ishrani svinja
Blagotvorni efekti zakiseljivača stočne hrane
Preventiva i terapija alkaloze kod goveda
Borba protiv opasnog virusa koji ugrožava svinje
Poremećaji metabolizma kod krava koji utiču na proizvodnju
Posledice manjka mineralnih materija u ishrani svinja
Najosetljiviji period kod odgoja prasadi
Faktor zdravlja i dobrog fukcionisanja organizma svinje
Kako ostvariti veću otpornost i snagu organizma prasadi?
Sadržajna ishrana goveda zimi
Ravnomerna i kvalitetna ishrana svinja u zimskom periodu
Ozbiljne posledice upale sluzokože želuca i creva kod svinja
Opaka zoonoza preživara
Veliki značaj dobre mlečnosti kod krmača
Bolest prasadi koja nanosi velike ekonomske gubitke
Opasni paraziti u digestivnom traktu prasadi
Oligoelementi u ishrani svinja i goveda
Pravilan i kvalitetan odgoj nazimica
Težak reproduktivni poremećaj kod krava
Posledice deficita vitamina po razvoj svinja
Metabolički poremećaj krava prouzrokovan nepravilnom ishranom
Ozbiljna bolest digestivnog trakta prasadi: simptomi i način lečenja
Posledice grešaka i propusta u ishrani svinja
Sve fiziološke promene kod krava prilikom telenja
Probiotici u odgoju domaćih životinja
Optimalno snabdevanje vodom i dnevne potrebe svinja
Jedan od faktora uspešnog metabolizma svinja
Preduslov visoke mlečnosti krava
Moguće posledice deficita mineralnih materija u ishrani svinja
Značaj odgovarajuće mlečnosti kod krmača
Važne informacije o afričkoj svinjskoj kugi
Preduslovi nesmetanog razvoja organizma prasadi
Opasna bakterija u digestivnom traktu teladi
Kako sprečiti i ublažiti simptome toplotnog stresa kod goveda?
Adekvatna, kvalitetna ishrana teladi nakon odlučivanja
Najbolji proizvodi za kvalitetnu ishranu novorođene i odbijene prasadi
Razlozi sunčanice kod svinja
Najbolji uslovi za uspešno držanje krava
Ravnomeran rast i razvoj prasadi
Optimalna, kvalitetna letnja ishrana junica
Idealna količina vode koju je potrebno davati svinjama
Specijalno dizajnirana, kvalitetna pojilica
Efikasno rešenje: Boks za prašenje FT-30
Jedinstvene podne rešetke
Racionalno dizajnirani, vrhunski boksovi za prašenje kompanije Aco Funki
Hranilice ACO FUNKI za ekonomičan i uspešan tov svinja
Precizno automatsko podešavanje optimalne količine hrane za prasad
Mnogobrojne prednosti tečne ishrane prasadi
Uticaj jednog od najbitnijih vitamina na razvoj svinja
Šta spada u raznovrsnu i kvalitetnu ishranu svinja?
Fitobiotik koji utiče na neutralisanje opasne bakterije
Vrhunski proizvodi za kvalitetnu ishranu novorođene i odbijene prasadi
Perfektan stabilizator stočne hrane
Preventiva i terapija bazne indigestije kod goveda
Značaj kvaliteta prelazne ishrane teladi
Kako ostvariti veću otpornost organizma prasadi?
Teške posledice upale sluzokože želuca i creva kod svinja
Ozbiljna bolest digestivnog trakta prasadi: simptomi i terapija
Teške deformacije na koži prasadi
Ravnomerna ishrana svinja u zimskom periodu
Dejstvo i značaj vitamina u ishrani krava
Adekvatna ishrana krava u zimskom periodu
Bitna funkcija natrijuma u ishrani svinja
Poseban značaj kvalitetne ishrane priplodnih nerastova
Prase za Novu godinu: Tradicionalna praznična trpeza
Preduslovi brzog i nesmetanog razvoja svinja
Kvalitetan odgoj nazimica
Preduslov brzog metabolizma svinja
Mikroorganizmi koji direktno ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja
Recept za dobru probavu prasadi
Stepen osetljivosti i stres kod svinja
Brojni blagotvorni efekti zakiseljivača stočne hrane Novicid HP
Tajna bolje probave i jačeg imuniteta prasadi
Kvalitetna ishrana svinja u zimskim mesecima
Nepisana pravila savremenog odgoja prasadi
Ozbiljne posledice smanjene koncentracije kalcijuma u krvi krava
Sve mineralne materije u ishrani svinja
Kako postići visoku mlečnost krava?
Proizvodi za dinamičan razvoj svinja
Ispoljavanje agresije kod krmača nakon porođaja
Najoptimalniji uslovi u objektima za odgoj svinja
Kako suzbiti bolest svinja prouzrokovanu izuzetno otpornim virusom?
Značaj adekvatnog odnosa proteina i aminokiselina u ishrani svinja i goveda
Značaj adekvatne mlečnosti kod krmača
Problem za odgajivače svinja: paraziti u digestivnom traktu prasadi
Brojne prednosti tečne ishrane prasadi
Uvek aktuelan proizvod za odgoj prasadi
Osnovna pravila kvalitetne ishrane krmača u fazi suprasnosti
Kvalitetne podne rešetke kompanije Aco Funki
Uravnotežena, harmonična ishrana svinja
Snaga i otpornost organizma prasadi i visok dnevni prirast
Kvalitetni premiksi za snažne i zdrave svinje (2.)
Kvalitetni premiksi za snažne i zdrave svinje (1.)
Racionalno dizajnirani, visokokvalitetni boksovi za prašenje kompanije Aco Funki
Plemenita, izrazito mesnata rasa: veliki jorkšir
Hronična bolest kože prasadi
Najznačajnija faza u savremenom odgoju prasadi
Uloga mineralnih materija u odgoju svinja
Kvalitetni boksovi u modernom svinjarstvu
Landras – idealna rasa za odličnu plodnost
Značajan uticaj temperature na svinje i goveda
Specijalno dizajnirana, originalna pojilica
Kako svinje podnose vrućinu?
Vrhunski proizvod za ublažavanje toplotnog stresa
Neophodno ublažavanje simptoma toplotnog stresa
Optimalna letnja ishrana junica
Hranljive materije neophodne za dobro zdravlje i rast svinja
Za svaku savremenu farmu svinja: jedinstvene podne rešetke
Šta spada u raznovrsnu ishranu svinja?
Početak bremenitosti krmače
Činioci koji utiču na plodnost krmača
Simptomi i posledice sunčanice kod svinja
Pojilice za svaku uspešnu farmu svinja
Preduslovi ravnomernog razvoja prasadi
Posledice nedostatka mineralnih materija po zdravlje svinja
Koliko vode konzumiraju svinje?
Precizno i pouzdano automatsko podešavanje količine hrane za prasad
Kvalitetna i raznovrsna ishrana junica u letnjem periodu
Kako svinje podnose letnju žegu?
Reproduktivni poremećaji kod preživara
Šta treba da se zna o estrusnom ciklusu nazimica?
Kvalitetna i sadržajna ishrana svinja
Reprodukcioni problemi svinja prouzrokovani otpornim virusom
Značaj kvalitetnih boksova u modernom svinjarstvu
Mnogobrojna dejstva zakiseljivača stočne hrane Novicid HP
Sve što je potrebno za savremenu farmu svinja: kompletna oprema za svinjarstvo
Način širenja tuberkuloze goveda
Proizvodi za kvalitetnu ishranu novorođene i odbijene prasadi
Kvalitetna, izrazito mesnata rasa: pietren
Zakiseljivači za bolju probavu i jači imunitet prasadi
Uzroci bolesti koja dovodi do gubitka težine kod krmača
Pouzdana rasa sa vrhunskim biološkim karakteristikama
Snažna i zdrava prasad, visok dnevni prirast
Precizna procena izdržljivosti i kondicije krava
Fitobiotik koji sprečava razmnožavanje uzročnika dizenterije
Sprečiti i lečiti prenatrpanost želuca svinje
Brojne prednosti uravnotežene ishrane životinja
Dejstvo proteina i aminokiselina u ishrani svinja i goveda
Uticaj kvalitetne ishrane na pravilan razvoj prasadi
Zadaci nakon prašenja
Najvažniji faktori nastanka čira na želucu kod svinja
Neutralisanje štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima
Dodatni kvalitet: Specijaliteti u govedarstvu
Nadutost buraga kod goveda
Kako dodatno povećati otpornost organizma dojnih krmača?
Značaj soje u proizvodnji stočne hrane
Vrhunski boksovi - ključ uspeha za sve savremene farme svinja
Osetljiv period prelaska teladi na kabastu hranu
Bakterija koja dovodi do ozbiljne infekcije oka kod goveda
Neizostavni, sastavni deo boksa za prašenje
Posledice propusta u ishrani svinja
Uzročnik ozbiljne zarazne bolesti mladih svinja
Precizno, automatsko podešavanje količine hrane za prasad
Nodularni dermatitis kod goveda: Opaka bolest koja ugrožava stočni fond
Efekti vitamina u ishrani preživara
Mineralne materije za stabilno zdravlje svinja
Proizvodi za nesmetan razvoj svinja
Vrhunski boksovi - ključ uspeha za sve moderne farme svinja
Povoljna iskustva u ishrani prasadi
Optimalni uslovi za uspešno držanje krava
Preventiva bolesti vimena krave
Razorni uzročnici enterotoksemije
Preventiva i lečenje bazne indigestije kod goveda
Za svaku savremenu farmu: jedinstvene podne rešetke kompanije Aco Funki
Proizvodi za optimalnu ishranu novorođene i odbijene prasadi
Mineralne materije u ishrani svinja
Ekonomska efikasnost: kako ostvariti što veću količinu masti u mleku krava?
Jedan od najbitnijih vitamina za rast i razvoj svinja
Preduslovi postizanja visoke mlečnosti krava
Snažan imunitet krava u fazi zasušenja
Osetljivost životinja na niske temperature
Mineralne materije neophodne za razvoj svinja
Reproduktivni poremećaj kod krava
Kvalitetna i raznovrsna ishrana svinja
Bogata tradicija i draži svinjokolja
Hranilice ACO FUNKI za ekonomičan odgoj svinja
Automatsko podešavanje količine hrane za prasad
Blagotvorno dejstvo vrhunskog fitobiotika
Posledice hroničnog respiratornog oboljenja svinja
Omiljena poslastica prasadi
Kako ostvariti visoku plodnost krmača?
Simptomi gastričnog čira na želucu kod svinja
Rezervoar FUNKI LIQMIX za efikasno i ekonomično svinjarstvo
Hrom u ishrani teladi i krava
Tradicionalna rasa goveda sa impresivnim karakteristikama
Značaj preventive bolesti disajnih organa goveda
Prednosti uravnotežene, kvalitetne ishrane životinja
Uticaj i dejstvo proteina i aminokiselina na kvalitetnu ishranu životinja
Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica
Sprečiti prenatrpanost želuca svinja
Direktan i presudan uticaj ishrane na razvoj prasadi (+ preporuka ISV-a)
Neizostavni zadaci nakon prašenja
Agresivno ponašanje krmača nakon porođaja
Presudan faktor koji utiče na plodnost krmača
Racionalna, kvalitetna ishrana svinja zimi