Dejstvo i značaj vitamina u ishrani krava
Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.
Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.
Kasnije je utvrđeno da su organizmu za normalno funkcionisanje itekako potrebne i neke druge organske materije, konkretno vitamini.
Vitamini su specifična organska jedinjenja potrebna u relativno malim količinama za održavanje normalnih funkcija organizma, adekvatan rast, dobro zdravlje i reprodukciju. Svaki pojedinačni vitamin ima specifičnu i nezamenljivu ulogu.
Oni nemaju posebnu energetsku vrednost, ali su, utičući na brojne fiziološke funkcije, neophodni za obezbeđivanje dobrog zdravlja.
Potrebe u vitaminima se izražavaju u mg ili u internacionalnim (IJ), odnosno međunarodnim jedinicama (MJ).
Dele se na vitamine rastvorljive u: mastima (A, D, E i K) i u vodi (vitamini B kompleksa i vitamin C).
Izvori vitamina za goveda su hrana, mikrobiološka sinteza u digestivnim organima i sinteza u telu. Najveći broj vitamina unosi se hranom.
Mikrobiološki se sintetišu vitamini B kompleksa i vitamin K. Vitamin C se sintetiše u koži.
Svaki vitamin u telu obavlja specifičnu ulogu. Vitamin A učestvuje u održavanju normalnog vida, vitamin D povećava apsorpciju kalcijuma, vitamin E poseduje svojstva biološkog antioksidansa, a vitamin K ucestvuje u koagulaciji krvi.
Unošenje preterano velikih količina vitamina može da dovede do trovanja, gubitka apetita i drugih neželjenih simptoma. (Izvor: Agropartner)
Optimalnu količinu vitamina sadrže proizvodi u ponudi ISV-a. (Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs).