Sadržajna ishrana goveda zimi
U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena.
Odgovarajuća proizvodnja mleka u zimskom periodu ostvaruje se ukoliko je u kabastoj hrani odnos silaže i sena 50-50 odsto. U tom slučaju obezbeđena je hranljiva vrednost i dobar ukus hrane.
Nije uvek lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. U godinama kada su nepovoljne vremenske prilike, komplikovanija je i proizvodnja kvalitetne silaže.
Suša u određenim fazama razvoja kukuruza dovodi do toga da bude manje klipova u odnosu na ukupnu masu biljke. Stočari su u tom slučaju takoreći prinuđeni da ne poštuju fazu voštanog zrenja zrna kukuruza, što je inače optimum prilikom siliranja. Naime, struka i nauka insistiraju da se siliranje kompletne kukuruzne biljke obavlja u stadijumu voštanog zrenja.
U fazi mlečnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba i daje suviše kiselu silažu, koju stoka nerado jede, pogotovo ako se silira pre mlečnog zrenja.
Optimalni stadijum zrenja kukuruza za siliranje je kada odnos klipa i stabljike iznosi 50:50 odsto. Ako proces siliranja teče normalno, pH vrednost silaže dostiže 3,7-4,2. Odnos ispoljenih kiselina takođe ukazuje na njen kvalitet. Mlečna kiselina je bez mirisa. Oštar miris svedoči o prisustvu veće količine sirćetne seline. Neugodan, kiselkast miris je znak viška buterne kiseline.
Dobra silaža sadrži oko 2 odsto mlečne i 0,3-0,5 odsto sirćetne kiseline sa tragovima buterne kiseline.
Izbalansirana, kvalitetna i ukusna hrana, koja zadovoljava potrebe krava, značajno utiče na uspešnu proizvodnju, a istovremeno i na preventivu bolesti i dobru kondiciju grla. Uostalom, glavni preduslov za uspešnu proivodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravlje svake jedinke.
(Izvor: poljoprivreda.info)
Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.