Simptomi opasne bolesti svinja
Opasnu bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.
On živi dugo na temperaturi od 4 stepeni, pa i nižoj, a sa druge strane i na veoma visokoj temperaturi od 56 stepeni može preživeti čak 2 dana.
Otporan je prema mnogim sredstvima za dezinfekciju.
Izvori zaraze su inficirane nazimice i nerastovi, zatim prasad ako su zaražena u materici, (i do 9 nedelja nakon prašenja).
Količina masti u mleku krava
Veoma je bitno povećati količinu masti u mleku krava jer to direktno doprinosi ekonomskoj efikasnosti odgoja. Pravilnim izborom hrane u tome može da se uspe.
Kvalitet kabaste hrane je od presudnog značaja.
Najvažniji činilac koji utiče na hranljivu vrednost trava i leguminoza je fenofaza razvoja u momentu košenja za ishranu ili konzervisanje. Kako biljka postaje zrelija, tako se smanjuje udeo proteina, energije, kalcijuma i fosfora, a povećava zastupljenost vlakana.