Najbolje rešenje u borbi protiv posledica toplotnog stresa
Usled letnjeg toplotnog stresa povećava se kiselost organizma, što dovodi do gubitka apetita i imunosupresije. Intenzivnim dahtanjem svinja takoreći štiti sebe od pregrejavanja, ali tokom dahtanja ujedno izdiše bikarbonatni jon.
Između ostalog, i to nadoknađuje premiks TermoCont, koji istovremeno podstiče konzumiranje vode pomažući da se organizam rashladi do normalne temperature.
Anomalije na želucu kod svinja
Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno. Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.
Najvažniji faktori nastanka ulkusnih promena na želucu jesu ishrana i stres. Ishrana svinja sa fino usitnjenom, brašnastom hranom pogoduje nastanku tzv. orožavanja sluzokože dela želuca usled čega nastaju erozije.