Žitarice u ishrani svinja
Ječam je jedna od ključnih žitarica u ishrani svinja. Može da se koristi takoreći "do sitosti". Kukuruz je takođe veoma cenjen u tovu svinja.
Energetska vrednost ove kulture je 10-12% veća nego kod ječma, ali treba podsetiti na deficit lizina i triptofana kod proteina kukuruza. Zbog toga, proteinski dodatak mora biti bogatiji kod kukuruza u odnosu na ječam.
Hranljiva vrednost ovsa varira u zavisnosti od toga koliko ima ljuske koja je bogata celulozom. Nutritivna vrednost ove kulture je za 15-20% niža nego kod ječma. Ovas je, međutim, bogatiji lizinom i cistinom nego ostale žitarice.
Procena zdravstvenog stanja krava
Zdravlje mlečnih krava od suštinskog je značaja za uspešnu proizvodnju mleka. Svaki litar mleka manje, ako krave nisu zdrave, znači manje para za farmera.
Zdravlje krava u stadu treba svakodnevno pratiti i proveravati tako što se svaka krava bliže i vrlo pažljivo posmatra.
Ako se zna da lečenje ponekad dugo traje i mnogo košta, a da bolest može da smanji proizvodnju mleka za 20-30 odsto, onda je jasno da se praćenju zdravstvenog stanja krava na farmi mora posvetiti svakodnevna pažnja.
Praćenje i procena zdravstvenog stanja krava posebno su važni na farmama sa većim brojem grla, jer je tu uvek veća verovatnoća da poneko grlo ima neki problem.