Neophodno povećati proizvodnju soje
Mnogi eksperti smatraju da je količina soje iz Brazila manje-više dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.
Soja gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.
Međutim, uvoz soje postao je prilično skup. Istovremeno, sve su glasnije organizacije za zaštitu životne sredine, koje iskazuju svoju zabrinutost zbog proređivanja šuma i gubitka biodiverziteta, što ima negativan uticaj na male farmere u zemljama Južne Amerike.
Kako obezbediti dovoljno masti u mleku krava?
Veoma je bitno povećati količinu masti u mleku krava jer to direktno doprinosi ekonomskoj efikasnosti odgoja. Pravilnim izborom hrane u tome može da se uspe.
Kvalitet kabaste hrane je od presudnog značaja.
Najvažniji činilac koji utiče na hranljivu vrednost trava i leguminoza je fenofaza razvoja u momentu košenja za ishranu ili konzervisanje.
Kako biljka postaje zrelija, tako se smanjuje udeo proteina, energije, kalcijuma i fosfora, a povećava zastupljenost vlakana.