Dnevne potrebe suprasnih krmača
U periodu suprasnosti krmača ne treba da stvara u svom organizmu velike rezerve, jer ugojene krmače u periodu laktacije manje uzimaju hranu i više gube u težini.
Ovo znači da bi odrasle krmače i toku suprasnosti trebalo da dobiju u težini oko 30 kg (300 g do 350 g dnevno), a suprasne nazimice 35 kg do 40 kg (400 g do 450 g dnevno).
Iz ovih razloga se može smatrati da bi ishrana suprasnih krmača trebalo da bude tako organizovana da se telesna težina krmača između dva prašenja poveća za 10 kg do 15 kg.
Deformacije na želucu kod svinja
Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.
Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.
Najvažniji faktori nastanka ulkusnih promena na želucu jesu ishrana i stres. Ishrana svinja sa fino usitnjenom, brašnastom hranom pogoduje nastanku tzv. orožavanja sluzokože dela želuca usled čega nastaju erozije.
Do ulkusne promene na želucu takođe dolazi usled dugotrajne acidoze.