Jedna od najboljih rasa na svetu: veliki jorkšir
Veliki jorkšir je plemenita, tipično mesnata rasa svinja nastala u engleskoj pokrajini Jorkšir u 19. veku. Prvi put se pominje 1868. godine, ali je ranoj istoriji ove rase teško ući u trag. Prvi pisani dokument o jorkširu datira iz 1884. godine.
Zahvaljujući dobroj plodnosti, jorkšir ima široku primenu u odgoju svinja širom sveta. Posle prašenja, prasad su vitalna i teže oko 1.300 grama, a sa 28 dana dostignu težinu od 6 do 7, pa više kilograma. Kastrirani nerastovi dostižu težinu od 100 kg za 145 dana (prosečan dnevni prirast oko 944 grama).
Put do visoke mlečnosti krava
U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka. Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.
U obroku treba da bude uspostavljen odgovarajući odnos sena, sočnih i koncentrovanih hraniva. Količina koncentrovanih hraniva u obrocima krava muzara određuje se na osnovu njihove mlečnosti.